Ostalo

Sme�no

Stiže nam Padel Belgrade Open BMW Delta Motors!

Stiže nam “Padel Belgrade Open BMW Delta Motors” - najveći turnir u Srbiji iz najzanimljivijeg sporta na svetu!

Stiže nam Padel Belgrade Open BMW Delta Motors! Foto: Promo




 
Da su putnici prekookeanskih brodova koji su krajem 19.veka malim reketima prebacivali lopticu na palubi znali da su time postali začetnici sporta koji će nekih 130 godina kasnije postati jedan od najpopularnijih na svetu – njihov smeh bi se orio pučinom. 



Ali – upravo to nam predočava istorija, a za sve savremenike padela u našoj zemlji – sporta sa najbržim rastom na svetu – vesti ne mogu biti bolje! “Padel Belgrade Open BMW Delta Motors” stiže u Srbiju 30.septembra i 1.oktobra, a uz njega i najbolji igrače padela u našoj zemlji i gostujući timovi iz inostranstva. 




Turnir će biti održan u tri kategorije - Master, Rekreativna i Miks, gde će u najkvalitetnijoj Master kategoriji nastupiti ekipe iz Francuske, Grčke, Italije i Hrvatske - kojima će se pridružiti i dva izabrana  tima iz Srbije. Kvalifikacioni turnir za Rekreativnu kategoriju “Padel Belgrade Open-a” kreće od 25. septembra sa žrebom koji će obuhvatiti 32 takmičarska para – dok će polufinala i finale za koje će se boriti 4 najuspešnija tima iz kvalifikacija biti održana za vikend 30.septembra i 1.oktobra. Program dana finala u Master i Rekreativnim kategorijama će biti upotpunjen mečom i u Miks kategoriji, u kome će nastupiti dva izabrana muško-ženska tima iz selekcije timova tog profila koji su učestvovali na pripremnim turnirima za “Padel Belgrade Open” proteklih nedelja. 
 



Za potrebe ove izuzetne sportske i zabavne manifestacije – najsavremeniji turnirski padel centar će biti podignut na najatraktivnijoj lokaciji našeg glavnog grada – šetalištu pored zgrade Geozavoda u “Beogradu na vodi”, sa svim sadržajima koji će iskustvo boravka takmičara, publike i medija učiniti jedinstvenim i identičnim sa najvećim i dugogodišnjim događajima ovog profila u svetu. Svoju stručnu podršku turniru od pripremne faze nadalje dao je i čuveni Pako Gonzales - jedna od najuticajnijih svetskih figura u ovom sportu. 



Koje je poreklo padela?

Iako su određene forme padela igrane na luksuznim prekookeanskim brodovima krajem 19.veka a početkom 20. veka u Njujorku pod nazivom “platform tenis”, formalni nastanak padela se vezuje za 1969. godinu, kada je meksički biznismen Enrike Korsuera postavio prvi pravi padel teren u svom letnjikovcu u Akapulku – sa zidovima i ogradom visokom 4 metara kako loptica ne bi prelazila na komšijsko imanje. Prvu značajniju popularnost padel stiče u Marbelji – gde ga je “uvezao” Korsuerin prijatelj Alfonso de Oenlohe 1974, a zatim i širom klubova na rivijeri Kosta del Sol – da bi ga u Argentinu naredne godine preneo milijarder Hulio Menditengija. 




Padel je danas drugi najpopularniji sport u Španiji posle fudbala – sa 20,000 terena i 6 miliona registrovanih igrača, dok Argentina broji 10,000 terena i 2 miliona igrača. Međunarodna padel federacija osnovana je 1991. godine, prvi Svetski šampionat je održan godinu dana kasnije – a od 1993.  Ministarstvo sporta Španije vodi padel kao zvanični sport. Godine 2005. je ustanovljena Profesionalna padel turneja (Pro Padel Tour) – preimenovana u Svetsku padel turneju (World Padel Tour) 2013. – ime pod kojim je poznata i danas. 


Od postavljanja prvog padel terena u nas u Zrenjaninu pre 10 godina do danas – padel je i u Srbiji postao sport koji svojom dinamikom, uzbudljivošću, kreativnošću i kombinatorikom – ali i time što omogućava zainteresovanima da bukvalno odmah mogu da se takmiče u njemu i kroz igru uče njegove specifičnosti i tajne – postao omiljeni izbor za fizičku aktivnost među sportovima sa reketom i loptom igrača oba pola i svih uzrasta.


Podjednako važan aspekt popularnosti padela kao i takmičarski je i onaj koji se odnosi na zdravlje i masovnu rekreaciju - gde se neretko dešava da igrači i igračice nastupaju u mešanim timovima i užitak aktivnog druženja i lako organizovane grupne fizičke aktivnosti kroz padel čine svakodnevnim. Osim terena na otvorenom, sve više centara sadrži i forme krovne konstrukcije – kao i verzije u halama – koje omogućavaju igranje padela tokom cele godine.
 
Čari padela su u proteklih nekoliko godina privukle interesovanje velikog broja igrača – među kojima su i brojne poznate ličnosti iz svih oblasti sporta i javnog života Srbije, koje već sada ka višem nivou igre vode i prvi profesionalni treneri padela u desetak klubova koji postoje u Srbiji. Neki od njih će uzeti učešća u takmičarskom i egzibicionom programu predstojećeg “Padel Belgrade Open-a” – i na taj način dati pozitivan primer svima koji budu poželeli da se oprobaju ili dalje usavrše u ovom primernom sportu modernog doba.

Više informacija o programu premijernog međunarodnog turnira “Padel Belgrade Open BMW Delta Motors”, timovima koji će učestvovati i zanimljivostima koje očekuju publiku i ljubitelje ovog sporta ćete imati prilike da pratite u medijima i na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama turnira. 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>