Zdravlje

Ljubav

Kivi smanjuje nadutost, ako ga jedete za doručak osetićete niz prednosti!

Olakšaćete sebi varenje hrane i nećete osećati mnoge tegobe koje sada imate! Kivi smanjuje nadutost i ako ga jedete za doručak osetićete niz prednosti!

Kivi smanjuje nadutost, ako ga jedete za doručak osetićete niz prednosti! Svet Plus






Kivi je zaista fantastično voće koje donosi brojne koristi, ne samo za naš probavni sistem, već i za kožu te čak i naše emocionalno blagostanje. Nutricionisti su jedinstveni u svojoj potvrdi o ovim prednostima.

Stručnjaci iz renomirane Mira + Cueto klinike posebno preporučuju uživanje u ovom voću nakon letnih radosti i opuštanja, jer kivi donosi blagotvorne učinke na našem gastrointestinalnom nivou. 

Ono što je izuzetno važno jeste da pomaže u smanjenju upala u stomaku koje su često povezane sa problemima varenja i zatvorom.




Kivi se izdvaja i po svom bogatom sadržaju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. 

To znači da zadržava vodu i poboljšava transport hrane kroz naš probavni sistem, čime se uspešno suprotstavlja zatvoru i istovremeno smanjuje upale. Osim toga, kivi ima i prebiotički efekat koji jača našu crevnu floru, što je od suštinskog značaja za naše opšte zdravlje.

Dakle, nema sumnje da je kivi izvanredno voće koje može doneti mnogo prednosti za naš organizam. Ne samo što će olakšati našem probavnom sistemu, već će takođe poboljšati i naše ukupno blagostanje. 



Slobodno ga uključite u svoju ishranu i uživajte u svim tim koristima koje nam pruža.






Osim njegovog povoljnog učinka na smanjenje oticanja tela (nadutost), kivi nudi i mnoge druge razloge zašto ga treba konzumirati, posebno nakon leta:



Zasitnost i kontrola holesterola: 

Zahvaljujući visokom sadržaju biljnih vlakana, kivi je izuzetno zasitan voćni izbor. Ovo vlakno pomaže u kontrolisanju nivoa holesterola, što je posebno važno nakon letnjih ekscesa kada se ishrana može poremetiti.




Prevencija i olakšanje zatvora: 

Kivi je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Tokom leta, često smo izloženi suncu, što može povećati prisustvo slobodnih radikala u organizmu. Kivi igra ključnu ulogu u neutralizaciji tih slobodnih radikala, pomažući tako u kontroli oksidativnih procesa i procesa starenja. Osim toga, njegova vlakna su odlična za regulaciju probave, što je važno za sprečavanje zatvora.



Bogatstvo vitaminom C i drugim hranjivim sastojcima: 

Kivi sadrži više vitamina C nego citrusno voće. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i pomaže u borbi protiv virusnih infekcija. Osim toga, kivi je bogat i drugim vitaminima koji pojačavaju njegova antiinfektivna svojstva.

S obzirom na sve ove prednosti, nije iznenađujuće što se kivi preporučuje kao idealan izbor za jesenju ishranu. On donosi brojne koristi za naše zdravlje i dobrobit, pružajući nam podršku nakon letnih izazova i pripremajući nas za hladnije dane koji dolaze.



Kivi ne samo da donosi fizičke koristi, već ima i pozitivan uticaj na naše emocionalno blagostanje, što ga čini još privlačnijim za unos u našu ishranu.

Jedna od ključnih komponenti kivija koja utiče na emocionalno blagostanje je melatonin. Stručnjak za san, Teresa Šnorbak, je svrstala kivi kao drugu najbolju hranu za bolji san. Konzumacija kivija, posebno sat vremena pre spavanja i to redovno tokom mesec dana, može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. Ovo je izuzetno važno jer dobar san direktno utiče na naše emocionalno stanje i energiju tokom dana.

Pored toga, visok sadržaj vitamina C u kiviju igra značajnu ulogu u obnavljanju energije. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do mentalnog i fizičkog umora, pa unos kivija može pomoći u prevazilaženju ovih problema.

Što se tiče vremena konzumacije, možete ga jesti bilo kada tokom dana, ali postoji nekoliko optimalnih trenutaka. Za poboljšanje crevnog zdravlja, doručak je odlično vreme za konzumaciju kivija. Tada pomaže u jačanju imunološkog sistema i pruža potrebne antioksidanse za početak dana.


Takođe, kivi možete konzumirati pre ili posle obroka.

Pre obroka, može olakšati varenje proteina, poboljšati njihovu apsorpciju i smanjiti osećaj težine koji se može javiti nakon visokoproteinske dijete. Dakle, kivi je zaista višenamensko voće koje možemo uključiti u ishranu u različitim trenucima kako bismo maksimalno iskoristili njegove blagodeti, kako za telo tako i za emocionalno blagostanje.



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>