Zdravlje

Ljubav

Jednostavan test koji će odrediti da li imate nezdrav višak kilograma!

Svaka četvrta osoba koja se uklapa u zdrave granice telesne težine ima preddijabetičko stanje. Ovo je jednostavan test koji će odrediti da li imate nezdrav višak kilograma! 

Jednostavan test koji će odrediti da li imate nezdrav višak kilograma! Svet Plus

U emisiji "Istina o gojaznosti", dr Margaret Atvel pokazala je kako najjednostavnije može da se proveri da li osoba ima višak sala koji može da ugrozi zdravlje.

Sve što vam treba je samo jedan komad kanapa dužije koja odgovora visini osobe o kojoj je reč. Ako ste, recimo, visoki 180 centimetara, toliki kanap vam treba. Zatim kanap preklopite na pola i pokušate njime da obuhvatite struk. Ako jedva spajate krajeve kanapa, ili vam je struk širi od dužine kanapa, nivo visceralne masti, one koja se taloži oko unutrašnjih organa, vam je previsok.

Najopasnije masne naslage su visceralne masti, ali samo posmatranje nečijeg izgleda ne govori ništa o tome da li i u kojoj količini ta osoba ima viscelarnih masti.Upravo je to razlog zbog kojeg i vrlo vitki ljudi mogu imati mnogo hroničnih zdravstvenih problema, koje izazivaju masnoće koje im okružuju unutrašnje organe.

Previsok udeo visceralne masti podiže rizik od dijabetesa i bolesti srca, a može biti prisutan i kod osoba koje imaju indeks telesne mase u zdravim granicama.

Odnos visine i obima struka je bolji pokazatelj količine visceralnih masti.

"Indeks telesne mase ne meri kako su masti raspoređene u vašem telu, tako da on i nije pouzdan u određivanju faktora rizika za različite metaboličke bolesti", objasnila je dr Atvel u emisiji.

A da njena teorija ima smisla, pokazao je i eksperiment koji je prikazan, a tokom kojeg čak 25 odsto osoba koje su imale indeks telesne mase u zdravim granicama nije prošlo "testiranje kanapom", prenosi "Dejli mejl".

Kada je osoba metabolički gojazna, drugim rečima kad je "mršava, a debela", ta osoba ima normalan indeks telesne mase, ali istovremeno ima i metaboličke markere koji se uobičajeno povezuju sa gojaznošću.
Ti metabolički markeri mogu biti različiti, od povišenog nivoa šećera u krvi do povišenog holesterola i triglicerida recimo.

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno u Americi pokazalo je da svaka četvrta osoba koja se uklapa u zdrave granice telesne težine ima preddijabetičko stanje.
Evo šta možete da uradite da biste snizili nivo visceralne masti koja možda okružuje i vaše unutrašnje organe:

Ishrana zasnovana na nižem unosu ugljenih hidrata i zdravim mastima, uz fizičku aktivnost vrlo brzo metaboličke markere dovodi u normalu.

Zdrave masti kao što su one čiji su izvori avokado, koštunjavo voće, masline, losos… vašem telu će obezbediti esencijalno "gorivo" neophodno za optimalan rad srca, nervnog sistema, mozga, a olakšaće i apsorpciju vitamina koje unosite ishranom. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/still

Povezane vesti:


>