Region

Svet

Preminuo je glumac Tanasije Uzunović! (VIDEO)

Glumac Tanasije Uzunović je preminuo u 81. godini života na klinici za urgentnu medicinu VMA. Dobitnik je Sterijine nagrade i Oktobarske nagrade grada Beograda.

Preminuo je glumac Tanasije Uzunović! (VIDEO) Screenshoot/Instagram

Tanasije Uzunović je rođen 25. septembra 1942. u Nišu. Pozorišnu akademiju je završio u klasi profesorke Ljiljane Krstić. Osim u pozorištu, igrao je u preko 50 filmova i TV drama.

Najpoznatiji je po ulozi Rajka Maleševića iz televizijske serije "Moj rođak sa sela" (2008 - 2011).

Dobitnik je Sterijine nagrade i Oktobarske nagrade grada Beograda.

Ženio se tri puta i ima ćerku Sofiju.


Za njega je gluma bila pokretačka snaga, što je i sam priznao u intervjuu za časopis "Gloria" 2016. godine.

"To je težak, nepriznat i mučan posao, i ako ga ne volite, ne možete se njime baviti. To je ljubav koja je nepresušna i večna. I mogućnost da se do kraja kaže nešto. Glumac ne igra da bi sebe potvrdio, već da bi nešto rekao", rekao je tada Tanasije.

Tanasije je smatrao da su dve osobine danas zaboravljene.

"Poštenje i poštovanje tradicije. Zahvalan sam ocu što me je naučio tim vrednostima", rekao je tada glumac. Verovao je u ljubav.

"Naravno, bez ljubavi nema ničega. Vera, nada i ljubav - to je Bog", naveo je Uzunović.

Ono što ga je uvek izbacivalo iz takta jeste rijaliti.

""Farma" i drugi rijaliti programi. Kada se jednom malom narodu rijaliti nametne kao model, to neminovno vodi u katastrofu i duhovnu regresiju. Mladima nisu uzori knjiga i škola, ali jeste pevačica koja bez problema može da kupi celo Narodno pozorište. Kao student sam drhtao prilikom svakog ulaska u nacionalni teatar, a danas na predstave dolaze u bermudama i papučama, polugoli. To je za mene nezamislivo. To je prostakluk", rekao je tada Uzunović.

Na pitanje šta bi u životu drugačije uradio, da može, rekao je sledeće.

"Mnogo toga. Ostao sam veran sebi i svom mišljenju. Mislim da su bolje prošli oni koji menjaju mišljenje kao ja košulje, a ja košulje menjam svaki dan", rekao je tada Tanasije Uzunović. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Kurir/Telegraf


>