Region

Svet

Preminula legendarna glumica Branka Veselinović! (VIDEO)

Preminula je legendarna glumica Branka Veselinović u 105. godini! Rođena je kao Branka Ćosić 16. septembra 1918. godine kao šesto dete oca Aleksandra i majke Jovanke.

Preminula legendarna glumica Branka Veselinović! (VIDEO) Screenshoot/Instagram
Branka Veselinović je bila srpska je pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Bila je najstarija srpska glumica, a od 7. septembra 2022, nakon smrti 104-godišnje američke dramske umetnice Marše Hant, Branka je i najstarija živa glumica na svetu. 

Sa svoje 104 godine i 84 godine duge glumačke karijere, glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Legat glumice se od 2018. godine nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u Beogradu.


Rođena je kao Branka Ćosić 16. septembra 1918. godine kao šesto dete oca Aleksandra i majke Jovanke.

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. Posle dve godine studija, sa 19, otišla je na praksu 1938. u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i postala glumica igrajući u predstavi „Karlova tetka“. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Kao mlada udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je upamtili mnogi stariji Beograđani. Ali kao američki državljanin, odlučio je da se vrati u Ameriku, dok je ona ostala u zemlji, pa su se zbog toga rastali. Posle okupacije aprila 1941. godine, okupator je zatvorio pozorište, a glumci su se razišli.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978).


Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu rolu u predstavi „Majka hrabrost i njena deca“. U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je više od četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine.

Dobitnik je još mnogih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad. Među njima su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova, Nagrada Mali princ za životno delo… Bila je počasni stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, članica Diplomatskog hora žena i dopisni član Srpske razvojne akademije. Od 1980. je postala ambasador UNICEF-a.

Posebno se angažovala u humanitarnim priredbama za decu, mada nije imala dece. Sa suprugom Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/nova.rs

Povezane vesti:


>