Zdravlje

Ljubav

Nadutost i težina u stomaku: Rešenje je u ovim namirnicama!

Muči vas nadutost i težina u stomaku? Potrebno je da se držite nekih navika, a rešenje je i u ovim namirnicama.

Nadutost i težina u stomaku: Rešenje je u ovim namirnicama! Svet Plus
Uperiodu praznika, slava i proslava uobičajeno se jede više teške hrane, što može da izazove nadutost. 

Premda i neke prirodne namirnice mogu da prouzrokuju pojačano stvaranje gasova u sistemu za varenje (pasulj, grašak, kupus, sirovi luk), nadutost najpre nastaje zbog industrijski prerađene hrane prepune šećera, masnoća i soli; hleba i testenine od belog brašna; prženih i jako začinjenih jela; gaziranih i alkoholnih pića... 

Takođe se varenje često poremeti zbog preobilnih, neredovnih i/ili kasnovečernjih obroka.

Pojava "balona" i težine u stomaku može biti praćena glasnim krčanjem i "pretakanjem", što izaziva osećaj neprijatnosti i stida u društvu. 

Mnogi posežu za lekovima protiv nadutosti, ali to je samo privremeno olakšanje jer ne rešava uzrok nego posledicu. Najpre treba rasteretiti varenje:


Sedelački način života doslovce uzrokuje zastoje u crevima, zato se svakodnevno krećite najmanje jedan sat – najpoželjnije su umerene i postojane aktivnosti poput hodanja, vožnje biciklom, plivanja, joge, pilatesa...

Nadimanje može biti izazvano i prebrzim jedenjem ili govorenjem pri čemu osoba guta veće količine vazduha nego inače. U tom slučaju treba naučiti pravilno disanje i temeljno žvakati.
Jedite što više prirodnih, celovitih namirnica i pijte čistu vodu, kao i nezaslađene biljne čajeve, a sa kafom budite vrlo umereni.


Poželjno je uzimati fermentisane mlečne proizvode (npr. kefir i acidofil), jer sadrže probiotike koji uravnotežuju varenje.

Tečnost pijte 20 do 25 minuta pre obroka ili sat vremena nakon obroka, a ne uz obroke.Protiv nadutosti odlično pomaže lekovito bilje koje podstiče rad jetre i žuči: komorač, cikorija, maslačak, kopriva, nana, kopar, majoran, miloduh (sipan), majčina dušica... Savetujte se sa fitoterapeutom šta bi vama najbolje odgovaralo.

Nadutost može da bude znak pomanjkanja enzima potrebnih za varenje laktoze i fruktoze i može upozoravati na celijakiju ili na poremećaje u radu jetre i žuči.

Nadutost praćena čestim bolovima u stomaku i dijarejom mogući je simptom upalnih bolesti creva ili pak može biti nuspojava primene raznih lekova. Svakako posetite lekara kako biste otkrili tačan uzrok nadutosti.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Sensa

Povezane vesti:


>