Zdravlje

Ljubav

Stručnjak je proučavao ljude koji najduže žive! Imaju lekovitu naviku!

Saznajte koja vežba je najbolja za dugovečnost! Stručnjak je proučavao ljude koji najduže žive i došao do zaključka da imaju jednu lekovitu naviku!

Stručnjak je proučavao ljude koji najduže žive! Imaju lekovitu naviku! Foto: Peakpx

Mnogo studija je potvrdilo da je vežbanje izuzetno važno za dugovečnost i blagostanje. Ali, da li postoji vrsta vežbanja koja je najpogodnija za zdravlje i duži život? 


Autor knjige "Plave zone" koja je bestseler Njujork Tajmsa i stručnjaku za Plave zone (mesta na svetu sa najdugovečnijim ljudima), Den Bartner, istakao je koja aktivnost je najvažnija za dugovečnost. Njegov odgovor vas može iznenaditi!
Reč je o brzoj šetnji, odnosno o brzom hodu. Kako navodi, "hodanje aktivira preko 100 mišića i takođe poboljšava kognitivnofunkcionisanje". Batner je otkrio da je redovno kretanje i šetnja ugrađeno u kulturu i način života "Plavih zona", odnosno na mestima na kojiima ima najviše stogodišnjaka.

Istraživanja podržavaju ideju da se mikro-kretnjama tokom celog dana može izgraditi više mišićne mase koja podržava dugovečnost u odnosu na jedan težak trening u teretani. Samo 10-minutna šetnja svakog dana je prema određenim istraživanjima povezana sa produženjem dugovečnosti kod ljudi starijih od 85 godina.

Hodanje se takođe računa kao značajna aktivnost za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

Da biste maksimlano iskoristili dobrobit šetnje, možete tokom toplih dana da pšokušate bosi da hodate po zemlji ili po travi. Ovo se naziva uzemljenje, osećaj da čvrsto stopalima stojite na prirodnom tlu, da ste uravnoteženi i stabilni.

Kada hodate, važno je da idete kraćim koracima, da se blago nagnete napred i uskladite naizmenično kretanje ruku i nogu. 


I važno je zapamtiti da je kratka šetnja bolja nego da uopšte ne šetate. 

Kada nemate vremena, pokušajte da hodate bar 10 minuta dnevno brzim koracima. 

Najbolje je krenuti u šetnju ujutru da biste se na lep i zdrav način razbudili. Kada imate sastanke sa prijateljima, zajedno šetajte umesto da sedite u zagušljivim prostorijama - možete lepo da se ispričate, a to će pozitivno uticati i na vaše zdravlje. Napravite tradiciju da idete u šetnju za vreme ručka ili posle večere. Promenite rutinu, tako što ćete ići na posao peške ili ćete izaći iz prevoza i hodati jednu ili dve stanice.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Sensa


>