Zdravlje

Ljubav

Odmah se javite lekaru ako osećate ovakav ukus u ustima!

Zadah može da otkrije ozbiljene bolesti! Odmah se javite svom lekaru ako osećate ovakav ukus u ustima!

Odmah se javite lekaru ako osećate ovakav ukus u ustima! Svet Plus

Loš zadah se vezuje sa lošom higijenom zuba, ali on može da ukaže i na jednu ozbiljnu bolest.Dijabetes tipa 1 proizilazi iz nemogućnosti organizma da proizvodi hormon insulin koji pomaže u normalizaciji nivoa šećera u krvi. 

Bez ovog osnovnog mehanizma, glukoza u krvi može dostići nivo koji ugrožava zdravlje, povećavajući rizik od srčanih bolesti i problema sa nervima. Ipak, šećer u krvi ne raste bez simptoma, a iako mogu da budu nejasni i suptilni važno je da na njih obratimo pažnju.

Loš zadah je često povezan sa ishranom ili lošom higijenom zuba, ali takođe može ukazivati na dijabetes tipa 1.Dah koji miriše na voće može ukazivati na dijabetičku ketoacidozu (DKA), komplikaciju dijabetesa koja može biti opasna po život, prema Univerzitetu Merilend.

DKA se pojavljuje kada organizam ne proizvodi dovoljno insulina. Tokom ove situacije, vašem telu nedostaje glavni izvor energije, pa mora da se okrene alternativama. Tada telo počinje brzo da razlaže masti kao gorivo, proizvodeći kisele hemikalije poznate kao ketoni.

Međutim, telo nije u stanju da obradi masti uobičajenom brzinom, kiselina tada počinje da se nakuplja u krvi i na kraju može da otruje telo, to je proces poznat kao ketoacidoza.

Ovi visoki nivoi ketona u krvi izazivaju voćni dah.

Najčešći simptomi dijabetičke ketoacidoze su:

suva usta

osećaj žeđi

često mokrenje

umor

mučnina

bol u mišićima i stomaku

kratak dah

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa&Srećna

Povezane vesti:


>