Region

Svet

Region

Film - Leto kad sam naučila da letim - premijerno na RTS-u!

Bioskopski hit film "Leto kad sam naučila da letim" premijerno na RTS-u 3. januara 2023. godine. Sofija dobija svoje letovanje iz snova, ali i mnogo više nego što je mogla da izmašta...

Film - Leto kad sam naučila da letim - premijerno na RTS-u! Foto: Promo

Porodični film, Radivoja Andrića iz 2022. godine, koji je pobrao silne nagrade po festivalima širom Evrope imaće ekskluzivnu premijeru trećeg dana Nove godine na Prvom programu RTS-a u 13h. Film se temelji se na istoimenom, popularnom romanu Jasminke Petrović.

Dvanaestogodišnja Sofija mašta o kampovanju sa svojim društvom. Ipak, primorana je da letovanje provede u trošnoj porodičnoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom i luckastom baba-tetkom Luce.

Bez društva, dometa i interneta, Sofijin život na Hvaru je pakao, ali monotoniju ubrzo prekida neobično ponašanje bake Marije. Sofija naslućuje da je u pitanju nekakva tajna , ali velika istraga babinog života zapravo rezultira otkrićem dugo čuvane porodične tajne.

 

Srpski kandidat za Oskara – film Mrak, premijerno na RTS-u 4. januara! (VIDEO)


Sa novim prijateljstvima i avanturom, Sofija dobija svoje letovanje iz snova, ali i mnogo više nego što je mogla da izmašta.

Film je dobio Nagradu najboljeg evropskog filma za decu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj, dok je na Pulskom filmskom festivalu film osvojio najvišu ocenu publike (4, 87) od svih filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji.


Glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Tu je i specijalnu Grifon nagrada za životnu sredinu na 52. Festivalu filmova za decu i omladinu Giffoni na jugu Italije, kao i nagrade na festivalima u Švajcarskoj, Španiji, Bugarskoj, Nemačkoj….

Snimanja su obavljena na lokacijama u Beogradu kao i na lokacijama u Starom Gradu, Jelsi i drugim mestima na ostrvu Hvar.

Film je u zemlji i regionu do sada pogledalo više od 200.000 gledalaca.

Uloge: Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Frano Lasić...

Režiju potpisuje Radivoje Raša Andrić, a scenario Ljubica Luković.


Film "Južni vetar: Ubrzanje" možete pogledati na RTS-u 1. januara 2023. godine u 21 čas.


Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/rts

Povezane vesti:


>