Zdravlje

Ljubav

Post je počeo, na meniju je i riba! Ove tri vrste izbegavajte!

Post je počeo, na meniju je između ostalog i riba! Ove tri vrste ribe izbegavajte jer mogu biti štetne po zdravlje.

Post je počeo, na meniju je i riba! Ove tri vrste izbegavajte! Svet Plus





Na pojedine vrste ribe treba obratiti posebnu pažnju i ne jesti ih često, a evo šta je u pitanju i koja je dobra zamena za njih.


U ponedeljak je počeo veliki Božićni post, a jedna od glavnih namirnica koja će ne naći na trpezi svakako je riba. Riba je načelno veoma zdrava, ali može biti i opasna po zdravlje ukoliko konzumiramo pojedine vrste iz zagađenih područja.

Riba jes bogata proteinima, vitaminima, mineralima i zdravim omega-3 masnim kiselinama, ali velika mana je u tome što može da sadrži puno žive. Zbog toga treba obratiti pažnju na to šta kupujemo.






Pojedine vrtsre ribe treba izbegavati, umesto njih odaberite one koje su manje štetne, a evo koje su to.



Škušu treba izbegavati

Iako se ova riba vodi kao jedna od zdravijih, ona je zbog svoje proždrljivosti jedna od onih koje treba izbegavati. Skuša je predator, i ne bira šta jede, pa postoji odlična šansa da je puna žive.

Umesto skuše jedite inćune

Ova sitna riba, koja je prepuna ukusa savršeno se slaže uz salate i paste, a sadrži znatno manje žive. Ne samo da su inćuni puni masnih kiselina, već sadrže velike količine gvožđa.






Ne jedite sveže odreske albakor tune

Naime, albakor tuna sadrži srednji nivo žive, i zato je treba ili izbegavati ili jesti jednu manju porciju nedeljno. Za šnicle od tune važi isto pravilo.



Umesto toga bolje jedite tunu u konzervi

Tuna iz konzerve nema mnogo žive, i zato možete da je jedete znatno češće od sveže varijante.






Izbegavajte sabljarku

Ova riba, baš kao i skuša, se hrani drugim ribama i nalazi se pri samom vrhu lanca ishrane. Zato se trudite da je izbegavate, ili je jedite što ređe.

Umesto nje bolje pojedite sardinu

Znatno jeftinija i pristupačnija opcija je sardina, koja je ujedno i veoma hranljiva. Najbolje bi bilo da je jedete svežu, ali nutricionisti se slažu da je i ona iz konzerve odličan izvor omega-3 masnih kiselina i izuzetno zdravog vitamina D.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/still

Povezane vesti:


>