Ostalo

Sme�no

Ovu hranu NIKAKO ne stavljajte u mikrotalasnu!

Ovu hranu NIKAKO ne stavljajte u mikrotalasnu! Verovatno ste već uz pomoć mikrotalasne rerne spremali neke od ovih namirnica, ali niste znali da to nije baš najbolja ideja.

Ovu hranu NIKAKO ne stavljajte u mikrotalasnu! Svet Plus





1. Tvrdo kuvana jaja


Ne pokušavajte da kuvate jaja u mikrotalasnoj jer biste mogli imati pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naime, naglo povećanje temperature u mikrotalasnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema gde da pobegne, pa jaje može da „eksplodira“. Imajte na umu da se to obično dešava tek nakon što tvrdo kuvano jaje izvadite iz rerne, a niko ne želi ostatke vrućeg jajeta na rukama, licu i kuhinji.



2. Zamrznuto meso

Odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj pećnici može biti brzo, ali pokušajte da izbegnete ovaj proces. U zavisnosti od toga kakav komad mesa imate, tanji delovi mogu početi da se kuvaju, dok deblji delovi mogu i dalje ostati zamrznuti. Ako imate mikrotalasnu pećnicu koja ne rotira hranu, to dovodi do neravnomerne raspodele toplote, zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje toplota treba da uništi, zapravo samo rastu i razmnožavaju se. Zato je najbezbednije ostaviti meso da se odmrzava u frižideru.


3. Mesni proizvodi

Sadrže konzervanse koji im produžavaju rok trajanja, a ti konzervansi postaju još nezdraviji za organizam kada se zagreju u mikrotalasnoj pećnici.







4. Piletina

Salmonela se često nalazi u mesu, a posebno u piletini. Zbog toga je važno da ga temeljno kuvate kako biste ubili sve bakterije. Mikrotalasna ne može potpuno i ravnomerno da skuva svaki deo piletine, koja ima veću gustinu proteina, pa postoji mogućnost da bakterije prežive pripremu u mikrotalasnoj, piše portal Zadovoljna.hr.



5. Pirinač

Nekuvani pirinač sadrži male bakterije koje mogu da prežive kuvanje u mikrotalasnoj pećnici. U trenutku kada izvadite pirinač koji je kuvan u mikrotalasnoj pećnici i ostavite ga na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu izazvati stomačne probleme.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/pink

Povezane vesti:


>