Svet

Region

Dance Me to the End of Love: Pesma koja govori o neopisivoj tragediji! (VIDEO)

"Pleši sa mnom do kraja ljubavi" (Dance Me to the End of Love) je ljubavna pesma koja zapravo govori o neopisivoj tragediji! Zanimljivo je kako je pesma počela...

Dance Me to the End of Love: Pesma koja govori o neopisivoj tragediji! (VIDEO) Screenshoot/Instagram

Leonard Koen bio je kanadski kantautor i književnik. Počeo je da piše 1952, dok je njegova prva knjiga pesama “Let Us Compare Mythologies” objavljena u Montrealu 1956. Primljen u Rokenrol kuću slavnih 2008. godine. Preminuo je 7. novembra 2016. u 82. godini.


Jedna od njegovih najvećih hitova svakako je pesma "Pleši sa mnom do kraja ljubavi" (“Dance Me to the End of Love”) iz 1984. Prvi put ju je izveo Koen na svom albumu iz iste godine. 

Pesmu su od tada snimili brojni umetnici i u 2009. godini je opisana kao "pesma na ivici da postane standard".


Ipak, iako je strukturirana kao ljubavna pesma, "Pleši sa mnom do kraja ljubavi" zapravo je inspirisana Holokaustom i nastala je nakon što se umetnik posvetio izučavanju Drugog svetskog rata i Holokausta.

Koen je odrastao u jevrejskoj poziciji i oduvek ga je, uz književnost i muziku, zanimala i religija. 

Zato nije ni čudo što je jedna od najlepših pesama ovog umetnika inspirisana jevrejskim narodom odnosno njegovim stradanjem.

- Zanimljivo je kako je pesma počela, jer poreklo pesme, svaka pesma, ima neko zrno ili seme koje ti je neko stavio u ruke ili ti je svet stavio u ruke i to je razlog zašto je tako misteriozan proces pisanja pesme. 
Ali, ova je došla samo iz slušanja ili čitanja ili saznanja da je u logorima smrti, u blizini krematorijuma, u nekim od logora smrti, gudački kvartet bio primoran da svira do se ovaj užas odvija, to su bili oni ljudi, čija je sudbina takođe bila ovaj užas. I oni bi svirali klasičnu muziku, dok su im drugovi ubijani ili spaljivani. 

Taj stih "Pleši sa mnom do tvoje lepote, uz goruću violinu" govori o lepoti postojanja i o njegovom kraju - ispričao je kasnije pesnik.


Osim što je postala planetarni hit pesma je danas nezaobilazna na repertoaru mnogih jevrejskih bendova koji je izvode u znak sećanja na milione stradalih. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Istorijski zabavnik


>