Ostalo

Smeno

Svi priželjkuju da Mitrovdan bude sunčan! (VIDEO)

Ako na dan 8. novembra, kad se slavi Mitrovdan, bude mraza, kažu da će biti duga i hladna zima sa mnogo snega, zato svi priželjkuju da ovaj dan bude sunčan!

Svi priželjkuju da Mitrovdan bude sunčan! (VIDEO) Screenshoot/Youtube

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, slavi se 8. novembra po novom kalendaru. Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće.


Narod veruje da se po Mitrovdanu može predskazati i kakva će zima biti. Ako na dan 8. novembra, kad se slavi Sveti Dimitrije, bude mraza, kažu da će biti duga i hladna zima sa mnogo snega. Svi priželjkuju da Mitrovdan bude sunčan, jer je tada prognoza drugačija...

Sunce na ovaj veliki praznik najavljuje blagu zimu. Nasuprot tome, ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila. Mnogo je narodnih običaja koji se vezuju za ovu slavu. 

Jedan od najvažnijih je da se na taj dan ostane kod kuće, jer će u suprotnom, cele godine biti van nje i noćiti po tuđim kućama...

Ovo ne važi za one koji slave ili idu na slavu kod rodbine ili bliskih prijatelja, ali i njima je bolje da noće kod svoje kuće. 


U Srbiji postoji i verovanje da na ovaj dan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bila bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna. 


Od Mitrovdana se, veruje narod, svakog dana može očekivati snažna zima. Zbog toga se i pevala pesma "Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrovdanak, hajdučki rastanak",  a glavno verovanje je da svi veliki poslovi treba da se završe pre ovog praznika.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>