Zdravlje

Ljubav

Menopauza: Nežno sa njenim hirovima jer ne postoje dve iste!

Menopauza - obavezan individualan pristup! Nežno sa njenim hirovima jer ne postoje dve iste menopauze. Jedna terapija nije primenjiva za sve!

Menopauza: Nežno sa njenim hirovima jer ne postoje dve iste! Svet Plus





Svaka žena različito ulazi u klimaks, jedna terapija nije primenjiva za sve, potreban je individualni pristup, naročito kod upotrebe hormona

Pre trideset godina menopauza je bila samo poglavlje u knjizi gde je stajala definicija da je menopauza poslednja menstruacija u životu žene. Učilo se o hormonskim promenama i tumačilo kao logičan kraj reproduktivnog perioda. Brinuli smo o odlivima koji se javljaju u tom periodu i povećanom riziku od tumora. Od starijih generacija niko se ne seća da su mame ili bake posebno pridavale značaja tom periodu.




Dodavanje hormona


Pravilna ishrana, optimalna težina i fizička aktivnost pomažu generalno u svemu, pa tako i u menopauzi!




Na zapadu je osamdesetih godina počela moda supstitucione terapije hormonima, a to je dodavanje hormona u periodu kada nestaju. Osnovna karakteristika menopauze je nedostatak estrogena koga jajnici prestaju da proizvode. Prve ideje za supstitucionu terapiju bile su da je potrebno samo nadoknaditi estrogen, a onda, kako su se saznanja menjala, pokazalo se da je zbog većeg rizika od raka dojke potrebno uključiti i progesteron. Došlo je do promene i pravljeni su preparati koji sadrže i estrogen i progesteron.

Osamdesetih godina na zapadu su sve žene masovno koristile hormone, dok kod nas još uvek postoje predrasude prema hormonskim terapijama, što je bilo još prisutnije pogotovo pre dvadeset pet godina. Kod nas tada nije došlo do tako masovne upotrebe hormona u menopauzi. Onda su se promenila shvatanja, jer je bilo dosta radova o tome da terapija ima prednosti i mane, a na zapadu su žene pre dobijanja terapije počele da potpisuju po desetak stranica različitih objašnjenja i upozorenja pre dobijanja terapije.



Pomama za mladošću


Bez obzira što ciklus postoji, trudnoća sopstvenom jajnom ćelijom posle 43, 44. godine nije moguća.





Devedesetih godina nastala je prava pomama za večnom mladošću. Obavezna vežbanja, operacije, botoksi, fileri, ishrana bez glutena, vegeterijanska, veganska, organska, joga, pilates i bezbroj drugih preporuka za održavanje večne mladosti. Kod nas je to stiglo malo kasnije, u vreme kada je generacija bebi-bumerki počela da se približava klimaksu (rečenica moje urednice i potpuno tačna formulacija).

Danas se to više ne zove supstituciona terapija nego anti-aging terapija. Žene smatraju da su mlade i da mogu da zatrudne dokle god imaju ciklus. To je jedna od najvećih zabluda. Bez obzira što ciklus postoji, trudnoća sopstvenom jajnom ćelijom posle 43, 44. godine nije moguća. Takođe, dobro je znati da mladalački izgled mnogo zavisi od genetike i načina života, a ne isključivo od hormona.






Danas se supstituciona terapija naziva anti-aging terapijom, a jedna od najvećih zabluda je uverenje da je žena mlada i da može da zatrudni dokle god ima ciklus




Danas pacijentkinje koje žele da imaju ciklus posle 50. koriste i kontracepciju da bi redovno dobijale ciklus. Nauka se zaista ne slaže s takvom vrstom upotrebe kontracepcije. Sve nuspojave su mnogo češće posle 37. godine i to se ne preporučuje.


Počela je i upotreba bioidentičnih hormona koji se apliciraju preko kože. Uprkos svim pokušajima, nismo još našli sveti gral, ali iz dana u dan se nadamo.



Obavezan individualni pristup


Ono što je sasvim sigurno jeste da svaka žena različito ulazi u klimaks i da je zaista potreban individualni pristup, a da jedna terapija nije primenjiva za sve.




Uzimanje hormonske terapije u periodu pre menopauze i u menopauzi podiglo je rizik od karcinoma dojke u poznim godinama za tri odsto



Ono što je važno jeste da pravilna ishrana, optimalna težina i fizička aktivnost pomažu generalno u svemu, pa tako i u menopauzi. Upotreba hormona takođe zahteva individualni pristup.


Nedavno je časopis Lancet, jedan od najcenjenijih medicinskih časopisa, objavio rezultate ispitivanja o hormonskoj terapiji. Ispitali su uzorak od milion žena i došli do zaključka da je uzimanje hormonske terapije u periodu pre menopauze i u menopauzi podiglo rizik od karcinoma dojke u poznim godinama za tri odsto. Za nekoga je taj procenat zanemarljiv u odnosu na koristi koje ima od hormonske terapije, ali dobro je znati i obavezno o tome obavestiti i pacijenta.

Konačno – univerzalnog pristupa nema. Menopauza je posebna za svaku ženu, a zahteva i upravo takav pristup.




 

Viber

Autor: Prof. dr sci. med. Mima Fazlagić
Izvor: To sam ja

Povezane vesti:


>