Zdravlje

Ljubav

Očistite creva i ubrzajte metabolizam uz pomoć jedne moćne namirnice!

Očistite creva i ubrzajte metabolizam uz pomoć jedne moćne namirnice! Možete je dodavati u soseve, testa, ovsenu kašu za doručak...

Očistite creva i ubrzajte metabolizam uz pomoć jedne moćne namirnice! Screenshoot/Instagram/pacorubiofotos

Laneno brašno je jedan od najvažnijih sastojaka zdrave ishrane. Ovo seme sadrži razgradiva i ne razgradiva vlakna koja odlično čiste creva

Laneno seme sadrži pet slojeva, a spoljni sloj epiderm stvara sluzav matreijal koji se aktivira u dodiru sa tečnošću. Taj sluzavi deo semena veče u crevima sve nečistoće i izbacuje ih.

Stručnjaci smatraju da je laneno brašno zdravije i efikasnije od semenki lana, pa je preporučljivo da semenke sameljete u električnom mlinu za kafu pre konzumiranja.Laneno brašno možete na razne načine svakodnevno koristiti u ishrani:
  • Dodajte kašiku lanenog brašna u doručak,
  • Kod pripreme soseva, dodajte u njega kašiku lanenog brašna
  • Pomešajte kašiku lanenog brašna s 25 ml kefira ili jogurta
  • Dodajte malo lanenog brašna u testo za hleb ili kolače.

S obzirom na to da je laneno brašno bogato vlaknima preporučljivo ga je uvek konzumirati s puno tečnosti.Brži put do ravnog stomaka:

Ako pokušavate da smršate ili poboljšate vaše prehrambene navike, laneno brašno bi trebalo biti jedna od namirnica redovno uključenih u vašu ishranu. Laneno brašno je bogato nutrijentima, ima brojna lekovita svojstva i odlična je zamjena za belo brašno.

Ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme. Često se koristi za poboljšanje probave i olakšanje od zatvora. Takođe može pomoći u snižavanju lošeg holesterola, a time i poboljšanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Laneno brašno je bogato vlaknima koja stabilizuju nivo šećera u krvi. Sadrži ih čak 25%, od čega 12% čini posebna sluz koja snižava holesterol. Zdrava creva su put do ravnog stomaka. Laneno brašno deluje laksativno, te tako čisti creva od naslaga i toksina i podstiče rast dobrih bakterija.

Sadrži i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i eliminišu iz tela čime sprečavaju njihovo zadržavanje u organizmu.

25% lanenog semena čine proteini visoke iskoristivosti s kompletnim profilom aminokiselina. Laneno brašno ujedno opskrbljuje organizam B vitaminima, kalijumom, magnezijumom i cinkom – esencijalnima za mršavljenje.

 

Čia semenke pomažu kod varenja, jačanja srca, kostiju, izgleda kože!Lanene semenke najbogatiji su prirodni izvor lignana – supstanci biljnog porekla koje imaju niz lekovitih svojstava.

Lignani spadaju u skupinu prirodnih fitoestrogena sa snažnim antioksidativnim, antitumorskim, antiviralnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima, koji izuzetno pozitivno deluju i na zdravlje mozga.

Ukoliko želite da smršate, umesto večere pojedite šolju jogurta u koju ste potopili jednu do dve kašike lanenog brašna.
 

Letnja salata od sočiva! Menja obrok! (RECEPT)

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Krstarica


>