Ostalo

Sme�no

Sirće mnogi upotrebljavaju za čišćenje ali na ovim predmetima ga nikako ne koristite!

Sirće mnogi upotrebljavaju za čišćenje ali na ovim predmetima ga nikako ne koristite jer može napraviti više štete nego koristi.

Sirće mnogi upotrebljavaju za čišćenje ali na ovim predmetima ga nikako ne koristite! Svet Plus





Akoholno sirće je jedno od najpopularnijih prirodnih sredstava za čišćenje koje svi imamo u svojoj kuhinji, a zbog svoje kiselosti na mnogim površinama može da napravi ‘čuda’. Ali, iako je on ekološki prihvatljiv i prirodan, postoje neka područja po stanu na kojima je bolje izbegavati čišćenje sirćetom jer zbog svog sastava može napraviti više štete nego koristi, piše Real Simple.



Elektronski uređaji

Iako sirće dobro čisti staklo, on0 može oštetiti zaštitni sloj, odnosno premaz protiv odsjaja na zaslonima televizora, mobilnih telefona i monitora.


Ploče i podovi od prirodnog kamena

Ne biste trebali koristiti sirće za čišćenje granita, mermera ili krečnjaka. Nivo kiseline u sirćetu je prejak za materijal i može uzrokovati nagrizanje ili oštećenje fuga. Osim toga, površine se mogu istrošiti, promeniti boju, i izgubiti sjaj.



Liveno gvožđe

Sirće uzrokuje pojavu rupa i rđanje na površinama od livenog gvožđa tako da uklanja začinska ulja koja ga štite. Nikada nemojte dopustiti da sirće stoji duže vreme na livenom gvožđ.



Kuhinjski noževi i uređaji od nerđajućeg čelika

Ocat može prouzrokovati udubljenja na oštricama noževa od nerđajućeg čelika i završnoj obradi, naročito ako se pusti da stoji neko vreme.







Voštane i neobrađene drvene površine

Dok se razređeni sirće može koristiti za čišćenje podova i ormara obloženih poliuretanom, nerazređeno sirće prouzrokovaće promjenu boje, a može i ‘pojesti’ neke ivice na drvetu s voštanim završnim slojem ili neobrađenom drvu.




Gumene zaptivke i creva

Nerazrijeđeno sirće prejako je za korišćenje na gumenim zaptivkama i crevima u nekim malim kućanskim aparatima, sudomašinama i veš mašinama i može uzrokovati raspadanje nekih vrsta gume. Pre upotrebe sirćeta za čišćenje unutrašnjosti ili spoljnih delova aparata, proverite priručnik za uređaj.



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/večernji.hr.

Povezane vesti:


>