Ostalo

Sme�no

Izbegnite znojenje nakon tuširanja!

Tuširanje posle vrelog dana je uvek sjajna ideja, ali i nakon rashlađenja sve kreće ponovo.  Izbegnite znojenje nakon tuširanja uz ovih nekoliko saveta.

Izbegnite znojenje nakon tuširanja! Svet Plus




“U letnjim mesecima viđamo mnogo ljudi sa problematičnim, prekomernim znojenjem. Ponekad je to povezano sa povišenom telesnom temperaturom usled vežbanja ili zagušljivog okruženja, ali može biti i zbog drugih stanja”, kaže dermatološkinja Aba Gulati.

Evo nekoliko saveta kako izbeći znojenje nakon tuširanja:


Pre tuširanja

Svakako sačekajte neko vreme nakon vežbanja ili šetnje. Ako odmah odete pod tuš, nećete svom telu dati vremena koje mu je potrebno da se ohladi. Stručnjaci preporučuju da pričekate najmanje 30 minuta nakon vežbanja i potom uskočite pod tuš. Pobrinite se da vam je koža potpuno suva pre nego što odete na tuširanje.



Tokom tuširanja

Izbegavajte ekstremne temperature vode. Vrlo hladno ili vruće tuširanje ometaće signale tela. Tuširanje vrućom vodom učiniće vaše telo toplijim, no tuširanje hladnom vodom takođe može biti loša ideja, jer vara telo da misli da je hladno i ne treba aktivirati naš mehanizam za hlađenje – znoj, prenosi tuzlanski.ba.

Izlazak iz hladnog tuša i ulazak u vruću prostoriju uzrokovaće hlađenje tela, kako bi kompenzovalo dramatičnu promenu temperature, a to će zapravo uzrokovati znojenje.


Dakle, umesto što se tuširate toplom ili hladnom, pokušajte se tuširati mlakom ili blago hladnijom vodom.

“Hladni tuševi dobra su strategija za pomoć kod problematičnog znojenja po vrućem vremenu”, kaže Aba i preporučuje da se tuširate malo duže kako biste bili sigurni da vam je telesna temperatura dovoljno snižena da zaustavite znojenje.





Kraj tuširanja

Poenta je da se ide polako. Pred kraj tuširanja postupno smanjujte ​​toplinu kako biste rashladili telo. Iako ne bi trebalo da boravite tamo gde su niske temperature, smanjivanje topline u intervalima od 10 sekundi pomoći će vam da smanjite telesnu temperaturu. Provucite hladniju vodu kroz kosu da rashladite i glavu.

Izvan tuša

Što se tiče brisanja i sušenja, Aba objašnjava kako snažno trljanje peškirima može uzrokovati trenje i povećanu toplinu tela što podstiče znojenje, ali takođe može da uzrokuje preteranu suvoću i iritaciju kože.

“Preporučujem lagano tapkanje kože peškirom da se osuši ili pokrivanje ogrtačom kako biste izbegli bilo kakvo trljanje", predlaže Aba.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/tuzlanski.ba

Povezane vesti:


>