Zdravlje

Ljubav

Izgoreli ste na suncu? Ove stvari nikako ne stavljajte na opekotine!

Izgoreli ste na suncu? Ove dve stvari nikako ne stavljajte na opekotine! Za početak kožu možete smiriti hladnim tušem ili stavljanjem vlažnog peškira na opečeno područje. 

Izgoreli ste na suncu? Ove stvari nikako ne stavljajte na opekotine! Svet Plus





Najbolji savet da se zaštitite od štetnog delovanja sunca je da mu se ne izlažete bez dovoljno nanete zaštitne kreme s visokim faktorom, ali ako ste već zaradili opekotine, evo kako sebi možete olakšati.

Kožu možete smiriti hladnim tušem ili stavljanjem vlažnog peškira na opečeno područje. Nakon toga savetuje se namazati izgoreli deo kremom s aloe verom. Takođe se savetuje da pijete puno vode kako biste sprečili dehidraciju, uzimate lekove protiv bolova poput paracetamola ili ibuprofena ako vas boli i izbegavate izlaganje opekotina suncu dok koža potpuno ne zaceli.



Ovo izbegavajte

Opekotine od sunca koje lečite kod kuće nestaće za oko sedam dana, ali ako imate natečenu kožu, visoku temperaturu, glavobolju i osećate vrtoglavicu i mučninu, trebalo bi da odete kod lekara ili pozovete hitnu pomoć.





A tu su i još dve stvari koje bi svakako trebalo izbegavati jer bi mogle da učine više štete nego koristi – nanošenje vazelina na opekotinu i stavljanje leda. Prema rečima stručnjaka, vazelin se ne ponaša kao hidratantna krema, kao što mnogi misle, nego stvara barijeru na koži hvatajući toplotu i znoj i uzrokujući neprijatan osećaj. Čak može dovesti do infekcije




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/živim

Povezane vesti:


>