Zdravlje

Ljubav

Dosadne kućne mušice držite podalje od svog doma!

One vole vrućinu i prave su napasti, sleću na hranu i na sve što im je privlačno... Dosadne kućne mušice držite podalje od svog doma, evo kako!

Dosadne kućne mušice držite podalje od svog doma! Svet Plus




Kako sunce sve jače greje, većina ljudi zbog cirkulisanja vazduha prozore drži otvorenima, ali otvoreni su i za dosadne muve koje prenose više od 100 patogenih mikroorganizama koji se nakupljaju na njihovim nogama i usnim organima. 

Zato su stručnjaci nedavno izdali i vodič o tome kako na prirodan način sprečiti muve da ulaze u domove uz pomoć biljaka; a njihov je savet jeftin, brz i jednostavan.

Naime, muve ne vole bosiljak ni mentu i te biljke će ih odbiti pa ih možete posaditi i staviti na prozorske klupice i u blizinu vrata.

Poli Širer, stručnjak za čišćenje u Tap Warehouseu, otkrila je i kako ovog leta možete sprečiti da se muve zadržavaju u vašoj kuhinji.

„Vrućina uzrokuje porast broja muha i kućne će se muhe najvjerojatnije brže razmnožavati po jako toplom vremenu koje im odgovara pa je dobro i preventivnim mjerama zaustaviti njihovo razmnožavanja“, objasnila je za Mirror.

Evo kako:

Mirisi eteričnih ulja poput mente, limunske trave i lavande odbijaju muve pa možete napraviti sopstveni prirodni sprej za odvraćanje muva, tako da nekoliko kapi bilo kojeg od ovih ulja dodate u vodu u bočicu s raspršivačem. Jednostavno raspršite sprej po kuhinji tokom dana i muve bi trebalo da ostanu napolju.



Čuvajte gazirana pića u frižideru

Voćne mušice privlači i ugljen-dioksid u gaziranim pićima, pa će se, ako sokove ostavite napolju, početi da se skupljaju po tom području, naročito ako je bilo prolivanja. Svakako obrišite mrlje i očistite flaše kako biste sprečili privlačenje mušica, a gazirana pića najbolje je uvek držati u frižideru kako bi voćne mušice bile podalje od njih.






Sa sodom bikarbonom kantu za smeće održavajte čistom i suvom

Hrana koju bacamo u kantu za smeće leti zbog vrućina brže istrune pa privlači još više muva. Zato je tokom letnjih meseci važno čistiti i prazniti kantu češće nego inače. Možete još i pre nego što stavite novu kesu za smeće po dnu kante posuti malo sode bikarbone koja bi trebalo da apsorbuje sve mirise i tečnosti koje iscure iz kese.


Ne ostavljajte prljave sudove pored sudopere

Zbog užurbanog rasporeda često se odgađa pranje prljavog posuđa, a njegovo stajanje pored sudopere sigurno će privući muve. Preporučujemo zato da leti što pre operete sudove kako biste sprečili da se muve skupljaju po njemu i prenose bakterije.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Krstarica

Povezane vesti:


>