Lepota

Ljubav

Ovo su najveće zablude kada je u pitanju nega kose!

Ovo su najveće zablude kada je u pitanju nega kose, a čuveni frizer Nikolas Valdorf otkriva šta je istina, a šta ne. Nikad ne čupajte sede vlasi, ako svakog dana perete kosu ona se češće masti, kosa će brže rasti ako je češće šišate…

Ovo su najveće zablude kada je u pitanju nega kose! Svet Plus




1. Da bi kosa brže rasla, neophodno je da je redovno šišate

I tačno i netačno. „Istina je da preporučujemo da redovno šišate krajeve. S jedne strane, to je dobro za sprečavanje ispucalih vrhova, a sa druge, za jačanje kose. Nasuprot tome, kosa ne prestaje da raste jer nije ošišana. Često imam žene u salonu koje mi kada dođu da farbaju izrastak kažu: ‘Ali vidi moju kosu… Godinama ne raste’. Nisu vrhovi ti koji diktiraju ritam rasta kose, već folikuli kože glave.”


2. Nikada ne treba čupati sede vlasi jer će ih izrasti mnogo više


Netačno. „To je stari mit. Ako iščupamo vlas kose, bila ona seda ili ne, samo ćemo oštetiti njen koren.”- piše Elle S



3. Važno je redovno menjati rutinu nege kako se kosa ne bi navikla na iste proizvode

Tačno. „Neophodno je pronaći rutinu za negu kose koja odgovara vašim potrebama, ali je takođe veoma dobro da je promenite s vremena na vreme kako biste sprečili da se kosa navikne na nju, a samim tim i da proizvodi gube na efikasnosti.”






4. Ukoliko kosu perete svakodnevno, ona će se više mastiti

Tačno. „Šampon je deterdžent, te što ga više koristite, više ćete aktivirati lojne žlezde. Posle nekog vremena, žlezde će lučiti previše sebuma kako bi rehidrirale kožu glave. Rezultat? Kosa će vam biti masna. Zbog toga je potrebno prorediti pranje kose na tri, četiri dana kako bi se rad lojnih žlezda regulisao."


5. Da bi bio efikasan šampon mora da peni

Netačno. „Ne nužno. Da, šampon treba malo da zapeni, ali kada zapeni previše, to znači da je kosa već potpuno čista. Sa druge strane, danas ima toliko drugih nepovoljnih faktora u nezi kose (tvrda voda, aparati za oblikovanje kose koji je isušuju i sl) da bi bilo bolje da šampon ne peni mnogo jer to znači da će ostati malo sebuma, koji je dobar za zaštitu kose.”

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: City

Povezane vesti:


>