Ostalo

Sme�no

Sveti Jovan: Jedan obred bio je popularan među starim i bolesnim ljudima!

Sutra je Sveti Jovan, a u našem narodu su brojni običaji za koje su zaslužni čudotvorno rođenje i život Jovanov. Jedan obred bio je posebno popularan među starim i bolesnim ljudima!

Sveti Jovan: Jedan obred bio je popularan među starim i bolesnim ljudima! Screenshoot/Youtube




Naši preci su odvajkada verovali da se baš na dan Svetog Jovana dešavaju razna čuda uz pomoć ovog svetitelja i odatle potiče mnoštvo narodnih običaja vezanih upravo za ovaj dan.


Na svetog Jovana vernici, po mogućstvu, u ruke ne uzimaju nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo.


Hercegovci na ovaj dan ne obavljaju teže poslove i vode računa da ne rade ništa oko semenja. Paze na koji je dan palo Usekovanje i u toku cele godine izbegavaju da tog dana imaju bilo šta sa semenom.


Sveti Jovan je uzor poštenja i pravdoljublja, pa u srpskom narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume “po Bogu i Svetom Jovanu”, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja, a u Svetom Pismu nazvan je i anđelom.



Jedan obred bio je naročito popularan među starim i bolesnim ljudima, koji su želeli da saznaju da li će dočekati sledeći Jovanjdan.







U ponoć između Bogojavljenja i Jovanjdana odabere se jedno jaje i spusti u posudu s vodom: ako potone, to znači da je sudnji dan blizu.

Deci se na ovaj dan ne daje ništa što je crvene boje. Ni jabuka, niti sok. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.






Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, koja je na trećem mestu po broju svečara koji slave, a katolici obično slave imendan.
 

U Ostrog se ne ide kad vam je volja, već kada vas Sveti Vasilije pozove!




 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/opanak.rs

Povezane vesti:


>