Region

Svet

Predstavljeno idejno rešenje za muzej posvećen Đorđu Balaševiću!

Predstavljeno idejno rešenje za muzej posvećen Đorđu Balaševiću! "Atelje snova" Đorđa Balaševića uklopljen u okolinu parka, osmišljen je kao platforma gde će posetioci doživeti snove, emocije i poetiku.

Predstavljeno idejno rešenje za muzej posvećen Đorđu Balaševiću! Screenshoot/Instagram

Novi sad će u Univerzitetskom parku dobiti atelje snova Đorđa Balaševića - poklon pesnika novom sadu. Naime, konkursno je odabran idejni projekat arhitetonskog biroa Bevk Petrović iz Ljubljane čija je ideja da se u sred parka u blizini Dunava kantautoru ne nepravi klasični muzej, već atelje kao teritorija sećanja na pesnika.

Atelje snova Đorđa Balaševića uklopljen u okolinu parka, osmišljen je kao platforma gde će posetioci doživeti snove, emocije i poetiku. Sa skoro otvorenim prizemljem, 11 soba posvećenih najvećim Balaševićevim stihovima i projekcijskom salom, u njemu će se zahvaljujući digitalnim tehnologijama sadržaji menjati, a posetioci će moći da ga posete 24 časa.


„Nije zgrada u klasičnom smislu. Na neki način mora da dublira kao spomenik i pre svega kao platforma za stvaranje novog kvaliteta. Zato i izgleda kao mali poklon koji se otvara i iza kog rastu neke stvari na tom krovu“, rekao je Vasa Perović.

O detaljnoj regulaciji, tj uređenju Univerzitetskog parka u kom će se nalaziti atelje, novosadska skupština raspravljaće već ove nedelje.

„Krećemo u finiš i ići ćemo ubrzano zajednički projekat i izgradnja u jedinstvenom tenderu. Grad je nosilac projekta, ali verujem da će Republika da nam pomogne“, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je izjavio da će lično u saradnji sa gradskom upravom učiniti sve da Đorđe Balašević u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni.


Vučević je pozvao zainteresovane da dođu i pogledaju idejna rešenja i tako još jednom odaju počast panonskom mornaru.

Na izgradnji Ateljea, grad radi zajedno sa porodicom Balašević.

„Zamolila sam ih da razmišljamo kako ćemo u novim tehnologijama sve ono što je Đorđe, njegov um i senzibilitet, sačuvati u budućnosti, jer on je uradio za prošlost i sadašnjost“, rekla je Olivera Balašević.

Grad Novi Sad će već na narednoj skupštini otpočeti proceduru za realizaciju tog projekta, pa bi u realizaciju moglo da se krene verovatno naredne godine.

 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Vojvodina

Povezane vesti:


>