Ostalo

Sme�no

Posni slavski kolač za početnike! (RECEPT)

Bliži se Sveti Nikola i evo jednog recepta za posni slavski kolač, jednostavan je za pripremu. Odličan je čak i za početnike u kuhinji!

Posni slavski kolač za početnike! (RECEPT) Screenshoot/Youtube




Slavski kolač je neizostavan deo slavske trpeze i naših običaja, pa i ako do sada niste mesili, vreme je da naučite!


Potrebno za posni slavski kolač:


1 kg  brašna (tip 400)
4,5 dl vode
1 dl ulja
1 svež kvasac
4 kašičice šećera
2 kašičice soli


 

Slavski kolač - ukrasi! Kakvo testo je potrebno i kako ga oblikovati!





Priprema:


Pomešajte ove sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Kad dovoljno naraste, podelite ga na 4 dela- 3 jednaka i 1 manji deo.

Premažite pleh uljem (možete i posnim margarinom), zatim ga pospite brašnom u tankom sloju i prvi deo testa rastanjite na veličinu pleha (poželjno je da bude okrugli pleh). Centar tog razvijenog dela tanko namažite uljem.

Sledeći deo, takođe, razvijte u veličini pleha, a zatim ga isecite na 12 jednakih delova i poređajte ih po prvom delu jedan do drugog. Kada to uradite, premažite vrhove trouglova uljem (opet je to centar).

Sa trećim delom testa učinite isto kao i sa drugim i poređajte dobijene trouglove tačno preko onih trouglova od drugog dela.

Vrhove svakog trougla, zatim, preklopite do ivice pleha: vrh gornjeg u levu stranu, vrh donjeg u desnu stranu. Vodite računa da vam precizno stoji trougao na trouglu, da bi vam se cvet prilikom pečenja lepo rascvetao. Kada tako razlistate trouglove, u sredini će ostati upražnjeno mesto koje popunite onim četvrtim, manjim delom testa.

Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.


Evo još jedne ideje, pogledajte video snimak:



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/stvarukusa.mondo.rs

Povezane vesti:


>