Zdravlje

Ljubav

Šta je spor metabolizam i kako da ga ubrzate!

Nikako ne mršate, a dajete bukvalno sve od sebe?! Ovo su jasni znaci da imate spor metabolizam! A šta je spor metabolizam i kako da ga ubrzate pogledajte u nastavku.

Šta je spor metabolizam i kako da ga ubrzate! Svet Plus
Mnogo ljudi ima ovaj problem, a on se još i pojačava u zimskom periodu kada se manje krećemo.


Metabolizam čini grupu hemijskih procesa koji utiču na sposobnost tela da masti, šećere i proteine pretvara u energiju. 


Brz metabolizam efikasnije proizvodi energiju, dok spor metabolizam to skoro pa i ne radi - što rezultira gomilanjem kalorija.

Osim običnih, postoje i netipični simptomi usporenog metabolizma. Na listu tipičnih simptoma spadaju: višak kilograma, manjak libida, vrtoglavica, drhtavica, plitak dah, grčevi, slabost u mišićima, suve oči i promuklost.

Netipični su pak: hladne noge i ruke, nesanica, usporenost pokreta, govora i misli, trnci u rukama i nogama, suha koža, otežano gutanje, gubitak apetita, glavobolja, opadanje kose i dlačica, bolovi u mišićima i zglobovima, zatvor i slab imunitet.

Ukoliko želite ubrzati metabolizam, fokusirajte se na to da se od stresa odvojite na što više načina, potrudite se ustabiliti raspored spavanja i unosite dovoljno tečnosti u organizam. Takođe, preporučljivo je i uvesti svakodnevno vežbanje i povećati mišićnu masu, savetuju eksperti.

Osim toga, na tanjir stavljajte više proteina, te konzumirajte zeleni čaj i začinjenu hranu. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Klix.ba

Povezane vesti:


>