Region

Svet

Region

Serija Crna svadba 10. poslednja epizoda: Crni vojvoda! (VIDEO)

Serija "Crna svadba" epizoda 10, a ujedno i poslednja epizoda, biće emitovana u nedelju 21. novembra u 21. čas na kanalu Super Star. Ko je Crni vojvoda?

Serija Crna svadba 10. poslednja epizoda: Crni vojvoda! (VIDEO) Screenshoot/Instagram

Crna svadba epizoda 10:


Potraga traje...

Bane je ljut jer ne ide kako je planirao.


Ritual će početi...

Bane dobija važnu informaciju koja će mu pomoći u borbi protiv Crnog vojvode!


Petar odlazi po Natašu i kreću u potragu... a, Mića je upozorava da nema mnogo vremena.

 

Serija Besa 2, epizoda 2: Nesreća i posledice! (VIDEO) Šta je "katabaza"?!


Reč “katabaza” na starogrčkom jeziku – κατάβασισ (katavasis) – bukvalno znači “ići dole”. U slobodnom prevodu, značenje je “silazak u podzemlje”. Ovaj izraz prisutan je u mnogim religijama, uključujući i hrišćanstvo.

Heroj ili božanstvo gornjeg sveta putuje u donji ili podzemni svet, odnosno u zemlju umrlih, te se vraća, često s traženim predmetom ili voljenom osobom ili uzvišenim znanjem.

Sposobnost da još za života uđe u carstvo umrlih, te se odande vrati, dokaz je da klasični heroj ima status veći od smrtnika. Božanstvo koje se vraća iz podzemlja, demonstrira eshatološke teme poput cikličnog karaktera vremena i egzistencije ili pobede nad smrću i mogućnosti besmrtnosti. Na primer, u grčkoj mitologiji orfej ulazi u podzemlje da bi vratio euridiku u svet živih.

Heroj ili božanstvo gornjeg sveta putuje u donji ili podzemni svet, odnosno u zemlju umrlih, te se vraća, često s traženim predmetom, osobom, ili uzvišenim znanjem. Katabaza je i sposobnost odabranoh da još za života uđu u carstvo umrlih, te se odande vrate. Dokaz je to da klasični heroj ima status veći od smrtnika. Božanstvo koje se vraća iz podzemlja, demonstrira eshatološke teme poput cikličnog karaktera vremena i egzistencije, ili pobede nad smrću i mogućnosti besmrtnosti.


Katabaza se negde koristi i za opis povratka pacijenta iz kliničke smrti.

Enkidu, na pločici “epa o gilgamešu”, gilgameš, silazi u podzemlje da bi sreo utnapištima tokom potrage za besmrtnošću. Inana silazi u podzemlje s darovima da bi prošla kroz sedam vrata podzemlja. Eneja, da bi razgovarao sa svojim ocem u “enejidi”. Dante, u “božanstvenoj komediji: paklu”…

Većina katabaza se dešava u natprirodnom svetu, poput hada ili pakla; tako se u nekiji, jedanaestoj knjizi odiseje, opisuje odisejev silazak u podzemlje. Međutim, katabaza se može odnositi i na putovanje kroz druge distopijske predele poput onih na koje odisej nailazi tokom svog dvadesetogodišnjeg putovanja iz troje natrag na itaku.

Kako bismo lakše pratili radnju serije koja je već podigla prašinu u javnosti, scenarista strahinja madžarević otkriva značenja termina koji se najčešće pojavljuju u njoj:


fakaturi, crna svadba, katabaza i rajska sveća.

Fakaturi ― vlaški naziv za magiju. U seriji svedok masakra saša (igra ga jovo maksić), srbin koji ne razume vlaški, govori inspektorima svoje viđenje masakra u selu i spominje fakaturi, izgovara tu reč pogrešno, kao “fakturi”, što kod sumnjičavog inspektora tomića (nikola kojo) stvara još veću odbojnost prema sašinim stavovima jer misli da ga saša provocira vračarom koja izdaje fakture.

Crna svadba ― obred koji se održavao kod vlaha u istočnoj srbiji. Kada mladić dorastao za ženidbu izgubi život, venčavaju ga sa živom devojkom pre nego što ga sahrane. Mlada godinu dana posle toga ne sme da se udaje.

Katabaza ― pad, sunovrat. Ključni pojam serije, tu se koristi u negativnom značenju i predstavlja najstrašniju pretnju za neke od junaka, u šta će se publika uveriti kada bude odgledala svih deset epizoda.

Rajska sveća ― posebno izrađena sveća za svakog pokojnika koji nije umro sa svećom u ruci. Vlasi za takve pokojnike veruju da se muče i zlopate između dva sveta. Rajska sveća služi da se duši da svetlost koja će joj obasjati put ka raju- piše Tvinemania.Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 
 

Crna svadba se završila, šta će biti dalje?! (VIDEO)

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>