Zdravlje

Ljubav

Nutricionista upozorava: Nikako ne jedite ove 2 namirnice!

Recept za preranu smrt! Nutricionista upozorava, nikako ne jedite ove 2 namirnice! Niste svesni šta sve kriju...

Nutricionista upozorava: Nikako ne jedite ove 2 namirnice! Svet Plus




Nutricionistkinja Mejri Braun raskrinkala je dve namirnice koje nam u ishranu dodaju štetan sastojak, a da toga nismo ni svesni - što je najgore, često ih jedemo za doručak!

So nam jeste potrebna za funkcije nerava i mišića, regulisanje količine vode u ćelijama, ali preterani unos soli nije zdrav, i utiče štetno na razne procese u organizmu.


Povećan unos soli nateraće telo da zadržava više vode, zbog čega će krvni pritisak rasti i dalje nas voditi u razne probleme pa i bolesti srca, krvnih sudova ili mozga. Srčani ili moždani udar, koji su među vodećim uzrocima smrti širom sveta, realna su opasnost ako unosite prevelike količine soli.



Nutricionistkinja Mejri Braun napisala je na svom blogu da bi samo u Britaniji smanjenje unosa soli na pet do šest grama po osobi na godišnjem nivou sprečilo 8.000 preuranjenih smrti, i uštedelo tri milijarde funti u medicinskim troškovima!

"Problem nije u soli koju svesno stavljamo u hranu, već u onoj koja se krije u već pripremljenoj hrani. Hleb, suhomesnati proizvodi, pa i hrana iz restorana već sadrži so koju možda ne 'računate' u svoj dnevni unos", napisala je ona. Dakle, ako doručkujete sendvič za šunkom, salamom ili parizerom, već ste u riziku!






Interesantno je da naše telo "zahteva" so jer smo navikli na njen ukus. Vekovima se so koristila za očuvanje hrane, ali je izumom frižidera i zamrzivača njena uloga u tom procesu nestala. Međutim, već je bilo kasno, čovečanstvo se naviklo na slanu hranu.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da bi unos soli na dnevnom nivou trebalo da bude oko pet grama. To je otprilike jedna kašičica, pa ako imate probleme zbog kojih bi trebalo da pazite na unos soli, dobro čitajte etikete hrane koju kupujete i znajte da se u njoj verovatno krije više soli, nego što mislite.



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/mondo.rs

Povezane vesti:


>