Svet

Region

Preminuo Đino Strada, osnivač velike humanitarne organizacije!

Preminuo Đino Strada, osnivač velike humanitarne organizacije "Emergency"! Organizacija je izgradila bolnice i lečila bolesnike u više od 20 zemalja koje su poslednjih decenija bile poprište ratnih dejstava, uključujući i Balkan, a najviše u Avganistanu.

Preminuo Đino Strada, osnivač velike humanitarne organizacije! Screenshoot/Instagram




Osnivač svetski poznate humanitarne organizacije "Emergency", italijanski lekar Ðino Strada, preminuo je u 73. godini, javlja danas agencija Ansa, a prenose skoro svi italijanski mediji.

Organizacija “Emerdžensi” izgradila je bolnice i lečila bolesnike u više od 20 zemalja koje su poslednjih decenija bile poprište ratnih dejstava, uključujući i Balkan, a najviše u Avganistanu.

Njihova deviza bila je ”lečimo sve, bez razlike”, što je značilo da su pomoć pružali svim onima kojima je to bilo potrebno a koji su se, moguće dan ranije, borili na suprotnim stranama.

U Italiji je oštro kritikovao sve vlade poslednjih 20 godina koje su zajedno sa NATO-om učestvovale u raznim ratnim misijama i zbog stalnog povećanja vojnih troškova.





Za operacije NATO-a u Avganistanu govorio je da su "varvarske akcije protiv lokalnog stanovništva i direktno suprotne italijanskom ustavu”.

Na primedbe da je pacifista odgovarao je da nije, već da je onaj koji je protiv rata.

Ðino Strada je dobitnik brojnih priznanja u Italiji i svetu, a 2013. godine bio je i među nekoliko kandidata za predsednika Republike.







Povodom smrti Ðina Strada izraze saučesća šalju brojni političari i javne ličnosti, a na društvenim mrežama obični ljudi odaju počast čoveku čiji su humanitarni rad i idealizam cenili.

Predsednik Italije Serđo Matarela je u svojoj poruci napisao kako je Ðino Strada “nametao razloge za život, tamo gde je rat diktirao nasilje i smrt”, a premijer Mario Dragi u poruci podseća da je Strada “ceo svoj život posvetio najbednijima radeći profesionalno, hrabro i humano”.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/telegraf.rs

Povezane vesti:


>