Ostalo

Smeno

Zašto se izgubljeni pas vraća kući?! Istraživanje sprovedeno na 27 pasa!

Zašto se izgubljeni pas vraća kući?! Istraživanje sprovedeno na 27 pasa! Njihov njuh i instinkt su toliko moćni da mogu da urade nevorovatne stvari.

Zašto se izgubljeni pas vraća kući?! Istraživanje sprovedeno na 27 pasa! Svet Plus
Nedavno je u medijima objavljena vest da je jedan pas šetao gotovo 100 kilometara do svog doma u Misuriju, gde je živeo s porodicom, a naučnici su sada dali objašnjenje zašto izgubljeni psi uvek nekako uspeju da pronađu put kući.


Njihov njuh i instinkt su toliko moćni da mogu da urade nevorovatne stvari.

Istraživanje sprovedeno na 27 pasa u kojem su praćene navigacijske sposobnosti pasa pratili su naučnici s češkog univerziteta. Psima su oko vrata stavljali gps i kameru, i puštali ih da slobodno lutaju šumom.

Otkrili su da su se svi psi uspešno vratili vlasnicima sledeći svoju “kompas-intuiciju”. Naučnici veruju da su psi sposobni da detektuju magnetska polja i da se u prirodi snalaze upravo zbog toga.


Čak 59% pasa se prilikom kretanja služilo čulom mirisa i intuicijom, a 39% put je pronašlo vizualizujući okolinu i prateći tragove. Tek je njih osam posto koristilo kombinaciju ovih metoda.

Ovi podaci su jedan način i da se objasni kako je keruša Deni, od milošte nazvana srpska Lesi, tokom akcije Oluja devedesetih godina uspela da pronađe u Srbiji svoje vlasnike koji su iizbegli iz Hrvatske, prešašvi tako nekoliko stotina kilometara. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika.rs

Povezane vesti:


>