Ostalo

Sme�no

Tomina nedelja ili Mali Vaskrs: Otvorena vrata raja! (VIDEO)

Tomina nedelja, osmi dan nakon Vaskrsa, posvećena je svetom apostolu Tomi. Tomina nedelja poslednji je dan vodene, prazne odn. trapave sedmice, prve nedelje po Vaskrsu. 

Tomina nedelja ili Mali Vaskrs: Otvorena vrata raja! (VIDEO) Svet Plus





U danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena, i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj.


Kao i svaka nedelja, i ova je dan za odmor. Naziv je dobila po apostolu Tomi. Po biblijskom učenju, Isus Hristos se po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata. Osvedočivši se u njegovo vaskrsnuće, ova jedanaestorica su to ispričala dvanaestom (Tomi), koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, no on im odgovori:

 „Ne verujem, dok to ne vidim.“





Osmog dana po Vaskrsu je Isus Hrist ponovo došao među svoje učenike, zatekavši ih sve na okupu i prekoreo Tomu što nije odmah u njegovo vaskrsnuće poverovao. Otuda je Toma, čije ime na jevrejskom znači Blizanac, dobio nadimak Neverni.





Uverivši se, tako, lično u Hristove rane i njegovu besmrtnost, Toma je postao jedan od najdoslednijih pobornika hrišćanstva, koje je širio u Palestini, Persiji i Indiji. Stradao je izboden kopljima, u indijskom gradu Melipuru, zato što je suprugu i sina tamošnjeg cara preobratio u hrišćanstvo.



 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>