Zdravlje

Ljubav

Ovo voće i povrće sadrži najviše pesticida! Obratite pažnju!

Ovo voće i povrće sadrži najviše pesticida po poslednjim istraživanjima! Obratite pažnju jer lista je nekako sve duža... 

Ovo voće i povrće sadrži najviše pesticida! Obratite pažnju! Svet Plus

Svake godine sprovode se razna istraživanja na temu prisustva pesticida u namirnicama koje ljudi često konzumiraju, pretežno u voću i povrću. To se radi tako što se ponovi proces koji te namirnice prolaze do nečije trpeze, odnosno one se operu i termički obrade, pa tim se tek onda mere nivoi prisutnih pesticida. Na vrhu liste ove godine našli su se jagode i zeleno povrće.

 

Pre tačnog navođenja namirnica koje u sebi sadrže pesticide, treba napomenuti da su u pitanju nivoi koji su preniski kako bi uticali na zdravlje ljudi. To naravno ne znači da ne treba voditi računa o tome šta kupujete i da sve namirnice treba dobro oprati pre upotrebe. Kada su u pitanju jagode, koje su ubedljivo prve na listi, otkriveno je da 90% njih sadrži bar jedan pesticid, dok 30% oko 10 različitih toksina u tragovima.


Na drugom mestu je spanać, a potom slede kelj, raštan i listovi slačice. Dalje na listi nalaze se razne vrste voća poput nektarina, jabuka, grožđa i trešanja. Na dnu liste nalaze se još i breskve, kruške, paprike, celer i paradajz. Većina spomenutih namirnica nalazila se na listi i ranijih godina, ali paprike, i ljute i babure, nešto su novo. To je zbog toga što mnogi usevi ovih namirnica nisu bili testirani u poslednje vreme i tek sada se podiže svest o tome.

 

Ovo istraživanje pravi listu i namirnica koje imaju najmanje pesticida i skoro 70% ovih namirnica nije imalo ni tragove štetnih elemenata. Prvi među „najčistijim“ je avokado, a u vrhu su još i kukuruz, ananas, crni luk i papaja. Posle njih slede smrznuti grašak, plavi patlidžan, špargle, brokoli i kupus, a na dnu liste su kivi, karfiol, pečurke i razne vrste dinje.Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDEViber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Citymagazine.rs

Povezane vesti:


>