Zdravlje

Ljubav & Sex

Grašak pun proteina, leči čir i odličan je za vitak struk jer smanjuje apetit!

Grašak pun proteina, leči čir i odličan je za vitak struk jer smanjuje apetit! Takođe pomaže i kod regulisanja šećera u krvi, učestalog mokrenja i kod glavobolje.

Grašak pun proteina, leči čir i odličan je za vitak struk jer smanjuje apetit! Svet Plus

Jedna od moćnih namirnica i saveznika u pravilnoj ishrani čoveka je sasvim sigurno grašak. On nema mnogo kalorija i veoma je bogat proteinskim vlaknima. Protein pomaže prilikom smanjivanja apetita i čini da se osećate sito nakon obroka. Pojedini stručnjaci ukazuju da je grašak jedna od namirnica koja pomaže u gubitku kilograma.


Blagodeti graška su brojne, a jedan od važnih karakteristika (posebno za dame) jeste ta što umanjuju nivo grelina (hormon koji podstiče glad). Takođe, jedna od bitnih stvari jeste ta što se grašak sporo vari, a to vam pomaže da dugo vremena budete siti.

 

Prednosti proteina su brojne, a pogotovo je važno to što ih telo koristi za "hranjenje" važnih organa i hormona u telu. Ukoliko unosite manje proteina ili skoro uopšte može se dogoditi da vam imunitet oslabi. Grašak je prepun ovih vlakana, a takođe pomaže i kod regulisanja šećera u krvi, učestalog mokrenja i kod glavobolje.

 

Vlakna iz graška mogu biti korisna i kod lečenja čira na želudcu, kod problema sa hemoroidima, a može pomoći i kod zdravlja srca i krvnih sudova. Odličan je ukoliko imate probavne tegobe, jer vlakna pomažu u održavanju zdravih bakterija u crevima-što znači da smanjuje nivo loših. Pojedina istraživanja ukazala su da grašak ima antikancerogeno dejstvo, a sve to zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa.

Mnogo je način za pripremu graška, a jedna od njih je i pire:500 g graška
1 kašika maslaca/margarina
1 čen belog luka
so
začini
Grasak kuvati u malo vode. Kad provri, posoliti po ukusu i dodati čen belog luka. 

Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu. 

Skuvan grašak procediti, staviti u posudu za miksanje, dodati 50 ml tečnosti u kojoj se kuvao, kao i maslac. 

Dobro izmiksati štapnim mikserom. Ako je gusto, doliti još malo tečnosti u kojoj se grašak kuvao. 


Prijatno!Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa&Srećna


>