Region

Svet

Region

Serija Kalkanski krugovi druga sezona! Evo o čemu se radi!

Serija "Kalkanski krugovi" je  nastala u saradnji produkcija Firefly i Telekom Srbija po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Milana Karadžića. Druga sezona je sasvim izvesna! Evo o čemu se radi!

Serija Kalkanski krugovi druga sezona! Evo o čemu se radi! Screenshoot/Youtube




Misterija ima toliko da ih je teško sve pobrojati. Dugo se nije pojavila serija koja je u ovoj meri angažovala publiku. Društvene mreže bruje od teorija o tome ko je baba Guba, čija se prošlost krije u Zabranu, i kakva budućnost čeka junake serije i misterioznog sela Dol. Mionu, Dejana, Velibora, Mačji smeh, Veru, Gordanu, Magdalenu, Svetlanu…


Scenarista Đorđe Milosavljević otkriva:

"Ima puno uzbudljivih priča iz viktorijanskog doba koje se bave sličnim temama, rođacima koji su zbog probleme sa zdravljem zaključani na tavanu ili u podrumu. Ipak, verovatno je ključna inspiracija za seriju “Kalkanski krugovi” bilo selo Gubin do, koje se inače nalazilo negde u okolini Užica, a o kojem piše istoričar Vladimir Jovanović u knjizi “Privatni život u Srbiji devetnaestog veka”. Moja prvobitna ideja inače je bila da se priča kompletno dešava u devetnaestom veku. Na kraju su od toga ostali samo segmenti iz prošlosti, koji se tiče sudbine Vidosave i Konstantina Markovića u Zabranu, gok je glavni deo priče, vezan za Mionu i Dejana, prebačen u našu sadašnjosti."







Scenario je nastajao dosta dugo, jedan od razloga bio je i ovaj koji maločas spomenuh – u prvoj verziji, napisao sam čak pet epizoda koje su se potpuno dešavale u prošlosti. Kasnije sam od ovih epizoda iskoristio samo po kratku sekvencu, koje se dešavaju na početku sadašnjih epizoda, kao reminiscencije iz prošlosti. Iako je proces bio dug, bio je i prijatan i uzbudljiv. Dol i Zabran jesu mesta koja imaju svoju zastrašujuću stranu, ali je vreme koje sam “proveo” u njemu stvarno bilo lepo… to su mesta koja, ako mene pitate, vredi posetiti. Veza između Zabrana i Dola, odnosno njegovih stanovnika, trebala bi da bude integralna, ne bih je u tom smislu ni razdvajao. Jedno uslovljava drugo i obrnuto.





Jako mi je drago da su “Kalkanski krugovi” u tom smislu prvi “povukli nogu” ovakvim temama i ovakvom pristupu. Potpuno ste u pravu – takvo stilsko i žanrovsko opredeljenje jeste scenaristički jako zahtevno. Verujem pak da “Kalkanski krugovi” imaju snažnu unutrašnju logiku i nisam sumnjao da će ona “držati” priču od početka do kraja. Ono što je bilo najvažnije – imao sam jedno snažno ohrabrenje od produkcijske kuće sa kojom sarađujem da ovakvu priču isteram do kraja. Bila je jako važna, a u tom smislu i presudna – procena da postoji publika za ovakvo stilsko i žanrovsko pomeranje. I jako mi je drago da je ta procena bila tačna. 


Jedna od potki priče jeste ona koju iznosi Gordana, Verina majka – prošlost je živa, čak i kad neko pokušava da  je zaboravi ili sakrije. Stoga poslednja epizoda nosi, između ostalih stvari, susret sa potomkom Konstantina Markovića, koga publika u prethodnih epizodoma nije imala prilike da upozna. Njegova pojava na određen način će doslovno pokazati – naši preci su u nama, kao što ćemo i mi biti u našim potomcima.







Kada je u pitanju druga sezona Đorđe kaže:

Priča bi se nastavila sa starim junacima, naravno, ali bi bilo i nekih važnih novih, pogotovo što ćemo neke od junaka serije „ispratiti“ u ovoj sezoni. Nastavak priče bi i doneo objašnjenje i razrešenje motiva “bunara i klatna”. Deo tog razrešenja odveo bi nas dublje prošlost, odnosno sve do srednjeg veka. Drugi pak deo objašnjenje ticao bi se pak Dejanovog oca Momčila, koji bi u rekonstruisanoj prošlosti priče, odnosno u nastavku serije takođe imao veću ulogu.


Zdravka umire u poslednjoj epizodi, a evo šta je zanimljivo u vezi nje:

"Zdravka je u dramskom smislu “prozor” ka prošlosti, odnosno ka Dejanovom ocu Momčilu. Ona je takođe i glavni akter scene iz poslednje epizode u kojoj će likovi iskoračiti iz stila prividnog realizma u kome je ispripovedan ostatak serije i zakoračiti u sferu fantastičnog, nerealističnog pripovedanja. Ne bih rekao ništa više, ostavio bih publici da tu scenu vidi." - završava scenarista.



Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: filmitv.rs

Povezane vesti:


>