Ostalo

Sme�no

Vendi sindrom! Da li prepoznajete sebe?

Vendi sindrom! Da li prepoznajete sebe? Ona je interesantna, jer dubljom analizom dolazimo do obrasca ponašanja koji primećujemo u svakodnevnom životu. Vendi je pre svega oličenje osobe kojoj je stalo da udovolji drugima i pobrine se da imaju sve što im je potrebno.

Vendi sindrom! Da li prepoznajete sebe? Screenshoot/Youtube




Vendi je pre svega oličenje osobe kojoj je stalo da udovolji drugima i pobrine se da imaju sve što im je potrebno. Usput često zanemaruje svoje želje i interesovanja, što se može vrlo lako okrenuti protiv nje, posebno kada stvari skrenu u pogrešnom smeru.




Zašto je ovaj sindrom učestaliji kod žena?

Odgovor na ovo pitanje treba potražiti u detinjstvu, kada su devojčice učene da brinu, a dečacima je to prenošeno u manjoj meri, mada postoje izuzeci, kao što je, na primer, otac koji na sebe preuzima izradu domaćih zadataka, kako bi pomogao deci da lepo napreduju u školi i u daljem životu. No, ovakvo ponašanje je češće izuzetak nego pravilo, budući da su obično majke te koje ovu obavezu preuzimaju na sebe. No, nijedna krajnost nije dobra, pa ni ova, i bilo bi dobro da žene same prepoznaju da li se nesebično daju u odnosima, na svoju štetu, dok za to ne bude kasno.








Koji su uzroci Vendi sindroma?

Psihološkinja Ređina Insa smatra da je jedan od uzroka pojave ovog sindroma nedostatak odrasle figure u detinjstvu, ili pak, prezaštitnički odnos i manjak autonomije. Ona dodaje i to da je u ranom uzrastu važno da imamo uzor na koji ćemo se ugledati, u suprotnom, javlja se briga. U radu sa ovim klijentima u zrelom dobu važno je otkloniti teret koji nose, i predočiti im kako mogu da iskažu svoje potrebe i dobiju prostor koji zaslužuju. Ne treba zaboraviti ni na još jedan uzročnik ovakvog ponašanja, a to je manjak samopouzdanja, koji potiče od pogrešne slike o sebi, emocionalne zavisnosti ili straha od napuštanja.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: city magazin

Povezane vesti:


>