Region

Svet

Danijela Štajnfeld: Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić!

Glumica Danijela Štajnfeld je izjavila sledeće: Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić. To se desilo 7. maja 2012. godine. Mi smo bili zajedno u predstavi "Dnevna zapovest" u Beogradskom dramskom pozorištu.

Danijela Štajnfeld: Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić! Screenshoot/Youtube




Glumica Danijela Štajnfeld dala je intervju u kojem je ponovila ono što je pre nekoliko dana, konkretno u petak 19. marta, izgovorila u policiji i pred tužiocem - da ju je navodno silovao glumac Branislav Lečić.

Kaže, to se dogodilo 7. maja 2012. godine, na obroncima Beograda.

Na početku intervjua za Insajder, Danijela je istakla da je danas u stanju da priča o onome što se, kako tvrdi, desilo.

- Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić. To se desilo 7. maja 2012. godine. Mi smo bili zajedno u predstavi "Dnevna zapovest" u Beogradskom dramskom pozorištu. Mi smo radili, aktivno, zajedno, izvodili predstave, išli na neka gostovanja, družili se. U jednom momentu je on predložio da se vidimo, htela sam da mi da neki potpis, to je bila pottpuno jedna neboluza. Naravno, mi smo se viđali često, radili, nije bilo prvi put da sam sela sa njim u kola. I poslom i van posla - počela je Danijela.


- To je glumačka zajednica, u Srbiji, mi se svi družimo. Tako da nije bilo ništa neuobičajeno, s tim što je te noći on mene na moje moljenje i plakanje, na moje "ne", on mene odveo negde gde nisam znala gde sam, gde nisam mogla da izađem iz tog prostora, to je bilo van Beograda, negde na obroncima Beograda, usred noći. Tamo me je mučio, tamo me je silovao - nastavila je Danijela Štajnfeld svoju priču.




 



- Ja sam govorila ‘ne’ neprestano, dok god sam mogla. To je bilo jako veliko mučenje, psihološko, emotivno, fizičko i seksualno. U jednom momentu nisam mogla da govorim, nisam mogla da stojim, nisam mogla da podignem ruke. U jednom momentu sam ridala, strašno... Onda me je vratio kući i posle 4 dana mi smo igrali predstavu. Ja sam bila u šoku, htela sam da zovem policiju... Onda sam skapirala šta će da se desi sa činjenicom da sam i ja poznata ličnost, da je on poznata ličnost, kako će to mediji da prenose...


- Razmišljala sam da ja nisam dobro... Morate da razumete, to stanje kada vas neko kome toliko verujete... Kad smo išli kolima na to mesto, kad sam plakala i molila da me vrati kući, da neću da idem tamo... Nisam znala šta će meni da se desi, ali nikad, nikad nisam mogla da pomislim da meni može da se desi silovanje od tog čoveka. Nikad u životu. To je bilo poverenje... - ispričala je Danijela.



- Koliko god da bih volela da sam to prijavila odmah, istog jutra, ja ne mogu da zamislim scenario u kom bih ja mogla da budem neko kome se veruje, da zadržim svoju poziciju u pozorištu, svoju sigurnost, svoju privatnost, da budem zaštićena od države... Mislim da bi moj ceo život pao u vodu - dodala je.

Kaže, htela je da izbegne da u javnost iznese ime, ali "jedna kap prelila je čašu".

- Htela sam da izbegnem, taj zločin se desio javno, po kriterijumima za neko sudsko sprovođenje. Međutim, tabloidi su se uhvatili mog slučaja, krenuli da interpretiraju i Tužilaštvo je počelo predistražni postupak, tražilo od mene da se izjasnim, a ja sam tražila od njih da mi garantuju zaštitu, sigurnost, privatnost. Oni su rekli da to ne mogu da garantuju i ne mogu nikome da zabrane da bilo šta piše.









- Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumela da sad više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti za bezbednost svih tih đaka, da razumeju ko je njih pozvao u školu glume. To je mene prodrmalo. Došla sam do hrabrosti da govorim da sam žrtva silovanja. Znala sam da ću u jednom trenutku da progovorim, ali sam čekala da budem osnažena, hrabra i da se psihički spremim na reakcije koje će da sleduju - istakla je Danijela Štajnfeld.


Podsetimo, Danijela je ranije istakla da je 40 dana nakon traumatičnog događaja uspela je da ode u Ameriku jer je htela sve da zaboravi, ali su tada počeli psihički problemi.

Vratile su se uspomene i svaka sitnica je počela da je podseća. Prestala je da spava, da jede. U jednom trenutku je pomišljala i na samoubistvo.



Lekari su joj dijagnostifikovali postraumatski sindrom - jasan i merljiv dokaz da je traumu preživela.



- Ja sam se lečila od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dve godine. Ja u to vreme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osećam sigurno. Bila sam uglavnom zatvorena. Ako bi bio neko ko bi me podsetio na njega u bilo kom smislu, meni bi počela teškoća sa disanjem i mogla sam da dobijem panične napade - ispričala je Danijela Štajnfeld.



Tužilaštvu je dostavila i medicinsku dokumentaciju, odnosno dokaz da se godinama u Americi lečila od postraumatskog sindroma.

Da bi i sama razumela šta joj se desilo snima dokumentarni film “Zaceli me” u kom razgovara sa brojnim žrtvama silovanja, ali i sa silovateljima, ona je želela je da prikaže monstruoznost njihovog razmišljanja.

Na početku, nije joj bilo u planu da i svoju ispovest svrst u deo filma, ali je na kraju ipak to i uradila.

Tužilaštvu je nedavno dostavila i originalni snimak razgovora sa Branislavom Lečićem koji je snimila nekoliko godina kasnije.


U saopštenju povodom optužbi glumice Lečić je naveo da su tvrdnje da ju je silovao "najgnusnija laž" koja ga diskredituje.​


 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Telegraf.rs

Povezane vesti:


>