Zdravlje

Ljubav

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju uvodi retke bolesti!

Novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju uvešće se definicija retkih bolesti, trudnice će zbog sprečenosti da rade ostvariti pravo na naknadu bez obzira na to da li su im uplaćeni zakasneli doprinosi, a pacijenti više neće morati da dostavljaju potvrdu o bolovanju poslodavcu, navodi se u Nacrtu novog zakonskog rešenje.

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju uvodi retke bolesti! Svet Plus
Takođe, obračun naknada zarada će raditi Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji sada to samo kontroliše na osnovu podataka o uplaćenim porezima i doprinosima za pojedinačnog osiguranika."Na taj način izbegnuto je dvostruko vršenje obračuna naknade zarade i čitav postupak je pojednostavljen", navodi se u obrazloženju.Retke bolesti su "one koje pogađaju manje od pet ljudi na 10.000 stanovnika", a uvođenje definicije te kategorije je osnov da Srbija dobije i registar lica obolelih od njh.

Takav registar bi potencijalno kasnije omogućilo bolje praćenje toka bolesti ili uvođenje dodatne zdravstvene zaštite za retke bolesti.


Predloženo je da osiguranice u slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće ostvaruju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira na to da li je uplaćen dospeli doprinos.To bi uključivalo i pravo na naknadu zarade zbog privremene sprečenosti za rad, što nije slučaj prema važećem rešenju.U Zakonu bi trebalo da bude izmenjen član koji se odnosi na potvrde o bolovanju, tako što osiguranik ili član njegove porodice neće morati da dostavlja potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad poslodavcu.
"Umesto njega, uz njegovu saglasnost, informaciju o privremenoj sprečenosti za rad, poslodavcu elektronskim putem će dostavljati izabrani lekar", navodi se u predlogu

Javna rasprava je počela 4. februara i trajaće do 28. februara. U njoj mogu da učestvuju predstavnici državnih organa, javnih službi, predstavnici zdravstvenih ustanova, stručna javnost, udruženja i drugi zainteresovani učesnici.Po okončanju postupka javne rasprave Ministarstvo zdravlja analiziraće sve sugestije učesnika u javnoj raspravi i sačiniti izveštaj u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave.Nov Zakon stupio bi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivao bi se od 1. juna 2021. godine.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: novaekonomija.rs


>