Ostalo

Sme�no

Niste popili flašu vina do kraja? Ovako sačuvajte svežinu i ukus!

Prema somelijeru Kristoferu Hoelu, boca bi trebalo da se zatvara nakon sipanja svake čaše, da ograničimo kiseonik koji dolazi u kontakt s vinom. Niste popili flašu vina do kraja? Ovako sačuvajte svežinu i ukus!

Niste popili flašu vina do kraja? Ovako sačuvajte svežinu i ukus! Svet Plus

Prema somelijeru i osnivaču kluba "Harper's i Lucky", Kristoferu Hoelu, najgora stvar koju možete da uradite jeste da otvorite flašu vina jer želite da popijete čašu, dve i onda je ostavite otvorenu.Vino tako propada, pa je otkrio nekoliko praktičnih saveta koji u takvim situacijama mogu dobro doći kako bi se sačuvala svežina i ukus. 


- Vino se kvari zbog kiseonika koji s njim dolazi u kontakt kad otvorimo flašu - kaže Hoel i objašnjava da je kiseonik presudan u procesu fermentacije. On može pojačati ukuse i arome kad se vino jednom otvori, ali prevelika izloženost kiseoniku vino može da pretvori u sirće.Evo što kaže, kako što duže vino održati svežim nakon otvaranja.


Uvek ponovo začepite otvoreno vino

Ako znate da flašu nećete dovršiti, držite je zatvorenom. Prema Hoelu, bocu bi trebalo da zatvorite nakon sipanja svake čaše jer će se tako ograničiti količina kiseonika koji dolazi u kontakt s vinom.Držite bocu uspravno, ne položeno


Ako je moguće, izbegavajte položeno skladištenje vina jer nakon što je boca otvorena, uspravni položaj takođe pomaže da se proces oksidacije uspori. Imajte pri ruci i par manjih boca za vino (od 375 ml). To savetuje za one prilike kad ne možete da popijete više od pola flaše jer, čak i ako manja flaša nije napunjena do vrha, u njoj će ostati manje mesta za vazduh nego ako tri dcl vina ostavite u boci od litre.Čuvajte otvoreno vino na hladnom i tamnom mestu

Kiseonik, napominje Hoel, nije jedini faktor koji može da uništi vino, bitni su i svetlost i temperatura, pa on savetuje da otvorenu flašu vina držite podalje od dnevne svetlosti i čuvate ispod sobne temperature.-  Frižider je najbolje mesto za čuvanje otvorenog vina jer hladnoća usporava proces oksidacije, budući da se na nižim temperaturama molekuli sporo kreću - objasnio je. To važi i za crno i za belo vino, ali samo za otvorene boce - dugotrajno se  ne preporučuje da se vino čuva u frižideru.
Nabavite konzervator ili vakuumsku pumpu 

Somelijer kaže da je većini ljudi za lične potrebe dovoljno da nabave vakuumsku pumpu za vino koja se može kupiti jeftino, a radi tako da uklanja višak kiseonika iz otvorene boce.
Kako ćemo znati da li se otvoreno vino pokvarilo?

Ako ste ikad ostavili čašu vina napolju preko noći, poznat vam je slatkasti i pomalo kiseli miris vina koje više nije dobro. Ipak za vina koja su pravilno uskladištena, znakovi mogu biti suptilniji.Prema Hoelu, ono će kad odstoji brzo početi da menja boju i ukus, a arome će se zbog kiseonika pojačati. Isto tako, crna vina počeće da tamne do smeđih i ciglastih tonova, dok će bela postajati sve više žuta. Osim toga, kod crnih vina sveže note će zameniti "orašaste", a bela će razviti kiselkast ukus.

- Čak i ako preduzmete sve gore navedene korake, vino u otvorenoj flaši može da bude dobro maksimalno tri do pet dana; nakon toga ga naravno možete iskoristiti u kuhinji, kod spremanja raznih variva, umaka ili marinada - rekao je somelijer.
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/magazinnovosti

Povezane vesti:


>