Zdravlje

Ljubav

Gojenje sa godinama! Evo zašto se to dešava i kako da to sprečite!

Gojenje sa godinama! Evo zašto se to dešava i kako da to sprečite! Mnogi su to osetili na vlastitoj koži - s godinama postaje sve teže skinuti suvišne kilograme i ne vratiti ih...

Gojenje sa godinama! Evo zašto se to dešava i kako da to sprečite! Svet Plus
Jeste li se ikada zapitali zašto se s godinama lakše debljamo?


Odgovor koji zapravo nema veze s hranom i prehrambenim navikama saznajte u nastavku teksta.

- Postoji nekoliko razloga zbog čega se s godinama lakše ugojimo, ali najveći je gubitak mišićne mase koji se sa starenjem događa kod svakog čoveka - kaže dr Karolajn Apovian, direktorka Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu i potpredsednica Udruženja za gojaznost.

Deo mišićne mase koji je definisan najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim rečima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagoreti više kalorija.Mišićna masa počinje da se smanjuje oko 30. godine, a taj proces poznatiji kao sarkopenija, ubrzava se oko 40. godine.- Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem telu trebaće manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo - objašnjava doktorka Apovian.

Uz sarkopeniju, krivci za veću sklonost gojenju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonalne promene, veća sklonost sedilačkom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna zbog sve većih odgovornosti i obaveza.

Izračunajte koliko će vam trebati da smršate.

Karolajn je dala i tri saveta kako da sprečite smanjenje mišićne mase:
1. Radite vežbe s tegovima barem dvaput sedmično, povećavajući s vremenom i težinu tegova i intenzitet vežbanja;
2. Naspavajte se jer san omogućava telu da se oporavi, a mišićima da se obnove;


3. Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba i živinsko meso kao i biljni proizvodi poput tofua, zatim grašak, leblebije, orašasto voće i semenke.


Takođe je važno ne preskakati obroke u želji da "sačuvamo" kalorije za veći obrok kasnije.- Najbolje je jesti često i to male, ukusne obroke koji sadrže proteine i vlakna. Ako jedete redovno imaćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da preterate s jelom - savetuje Džeklin London, glavna nutricionistkinja na institutu Good Housekeeping.Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE 


GODIŠNJI HOROSKOP za svaki znak ponaosob.  

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Magazin novosti

Povezane vesti:


>