Ostalo

Sme�no

Božićna zvezda na nebu 21. decembra! Novogodišnje kosmičko čudo!

Božićna zvezda na nebu 21. decembra! Novogodišnje kosmičko čudo! Blistava tačka svetlosti koja će se ukazati na nebu 21. decembra nastaje zbog jednog retkog fenomena! Naime, Jupiter i Saturn će se toliko približiti, da će na noćnom nebu delovati kao da se sudaraju.

Božićna zvezda na nebu 21. decembra! Novogodišnje kosmičko čudo! Svet Plus





Pred kraj 2020. godine, Sunčev sistem je "odlučio" da nas obraduje novogodišnjim kosmičkim čudom. Na dan 21. decembra 2020. godine (decembarski solsticij) bićemo svedoci nečega što se nije videlo poslednjih 800 godina. Naime, Jupiter i Saturn će se tako poravnati na svojim putanjama, da će na noćnom nebu, sa neke tačke na Zemlji, delovati kao da se sudaraju i  stvaraju blistavu tačku svetlosti! Ova pojava poznata je pod imenom „Betlehemska zvezda“ ili „Božićna zvezda“








„Poravnanja ove dve planete su inače relativno retka. Dešavaju se najčešće jednom u 20 godina, a obično prođe i više vremena. No ova konjukcija, koja će se desiti sada 21. decembra, je zaista izuzetna i retka zbog toliko bliskog poravnanja ove dve planete“, potvrdio je za Forbs Patrik Hartigan, astronom sa Univerziteta Rajs. „Da biste videli još bliskije približavanje ove dve planete, morali biste da se vratite čak u zoru 4. marta 1226. godine.“




 




Za vreme ovog događaja, koji se naziva i Velika konjukcija, Saturn će biti udaljen 10 AJ (astronomskih jedinica) od Zemlje, dok će Jupiter biti udaljen 5 AJ, a činiće se da su manji od prečnika punog Meseca.

Kako biste i sami svedočili ovom fenomenu, usmerite pogled ka jugozapadnom delu neba i to oko 45 minuta nakon zalaska sunca. Planete će biti najbliže 21. decembra, ali „Božićna zvezda“ će biti vidljiva sa bilo kog mesta na Zemlji tokom cele četvrte nedelje decembra.








Sledeća Velika konjunkcija, ovako bliska, dogodiće se tek 15. marta 2080. godine, pa se postarajte da tokom ovog perioda bar jednom provirite kroz prozor i uživate u ovoj prelepoj prazničnoj atrakciji.




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa i srećna

Povezane vesti:


>