Zdravlje

Ljubav & Sex

Bolovi u leđima uzrokovani dugim sedenjem: Radite dve jednostavne vežbe!

Bolovi u leđima uzrokovani dugim sedenjem! Radite dve jednostavne vežbe!Vežbe nisu ni malo zahtevne, a posle samo nekoliko dana osetićete olakšanje i primetiti da pravilnije držite kičmu

Bolovi u leđima uzrokovani dugim sedenjem: Radite dve jednostavne vežbe! Svet Plus


Svima koji na poslu dugo sede za računarom stručnjaci preporučuju posebne vežbe za leđa kako bi pravilno oblikovali i učvrstili mišiće. Leđni mišići obezbeđuju pokretljivost kičme i pravilan položaj njena 24 pršljena s ligamentima, tetivama i diskovima.

 

Ukoliko oni nisu dovoljno zategnuti i čvrsti, ponekad je dovoljan samo jedan pogrešan pokret da izazove dugotrajne i jake bolove u vratnom, grudnom ili slabinskom delu kičme.


Lekari upozoravaju na to da kod sve većeg boja osoba mlađih od 40 godina primećuju pojačanu pojavu sitnih kalcifikacija i istrošenosti hrskavice na zglobovima.

 

Stoga vam predlažemo dve vežbe kojima možete razviti veću fleksibilnost kičme.

 

Prva vežba

 

Bake su nas nekada učile da vežbamo hodanje s knjigama na glavi kako bismo imali pravilno držanje tela. One su zaista bile u pravu. Stručnjaci predlažu da na glavu stavite paket pirinča od 1 kg i preko njega položite kutiju soli od 500 g. Udahnite duboko, uvucite stomak, opustite ramena i napravite nekoliko koraka po sobi. Vežba ne treba da traje duže od pet-šest minuta i možete je ponavljati svakoga dana.
Druga vežba

 

Nordijsko hodanje naučiće vas da pravilno držite kičmu. Oslanjajući se i odupirući o štapove dok hodate, angažujete i leđne mišiće, koji se naizmenično zatežu i opuštaju. Već posle nekoliko treninga primetićete da pravilnije držite kičmu čak i kada stojite ili sedite.

 

 Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE  


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: lisa.rs


>