Svet

Region

Andri Salvador muzičar, odlikovan je brazilskim Ordenom za kulturne zasluge!

Andri Salvador muzičar, odlikovan je brazilskim Ordenom za kulturne zasluge, koji je dobio od priznatog pevača i ministra kulture Gilberta Gila, u prisustvu predsednika Luiza Inacia Lule da Silve za njegov uticaj na brazilsku kulturu, posebno na bossa novu, čijem je izumu doprineo. Iste godine zauzeo je 52. mesto na izborima Le Plus Grand Francais 

Andri Salvador muzičar, odlikovan je brazilskim Ordenom za kulturne zasluge! Screenshoot/Youtube





Salvador je rođen u Kajenu, Francuska Gvajana. Njegov otac Clovis i majka Antonine Paterne, kćerka indijanskog karipskog porekla, oboje su iz Guadeloupe-a, francuske Zapadne Indije. Salvador je imao brata Andrea i sestru Alice.

Muzičku karijeru započeo je kao gitarista prateći druge pevače. Gitaru je naučio imitirajući snimke Djanga Reinhardta, a sa njim je radio četrdesetih godina. 



Salvador je snimio nekoliko pesama koje je napisao Boris Vian sa Kuinci Jones-om kao aranžerom. Mnogo godina je svirao sa Rejem Venturom i njegovim koleginicama.


Takođe se pojavljivao u filmovima, uključujući Nous irons a Monte-Carlo (1950), Nous irons a Paris (film Jean Boier iz 1949 sa sestrama Peters) i Mademoiselle s'amuse (1948).









Henri Salvador je i dalje popularan i danas. Virgin Records je 2000. godine izdao CD sa popularnim hitovima kao što je „Jazz Mediterrannee“, koji i dalje redovno pušta u etar. 



Njegov album "Chambre avec vue" prodat je 2002. godine u preko dva miliona primeraka. 2005. godine Salvador je odlikovan brazilskim Ordenom za kulturne zasluge, koji je dobio od priznatog pevača i ministra kulture Gilberta Gila, u prisustvu predsednika Luiza Inacia Lule da Silve za njegov uticaj na brazilsku kulturu, posebno na bossa novu, čijem je izumu doprineo. Iste godine zauzeo je 52. mesto na izborima Le Plus Grand Francais (Najvećeg Francuza).








Takođe je bio zapovednik francuske Legion d'honneur i francuskog Nacionalnog ordena za zasluge. 




2007. objavio je Reverence za izdavačku kuću V2 Records, uz Gilberto Gil i Caetano Veloso. Zatim je izveo numeru "La vie c'est la vie" sa tog albuma u ​​epizodi programa BBC.


Preminuo je od aneurizme u svom domu u ranim jutarnjim satima 13. februara 2008. Imao je 90 godina. Sahranjen je pored supruge Žakline na groblju Pere-Lachaise.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>