Ostalo

Sme�no

Konzervans i zimnica! Koja količina je opasna? 15 važnih saveta!

Konzervans i zimnica! Koja količina je opasna? 15 važnih saveta!  Dvostruko stavljen celofan i dalje je najbolje sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom.

Konzervans i zimnica! Koja količina je opasna? 15 važnih saveta! Foto: Instagram/jekajekago
Mnoge domaćice već su polako počele da razmišljaju o pripremanju zimnice za ovu godine. Da bi vam zimnica bila što uspešnija, podsetimo se na vreme 15 korisnih saveta koji bi se trebalo pridržavati.

 

1. Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi s manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi delovi samo pažljivo odstrane.

 

2. Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo menja, a i vitamini propadaju, treba ih čistiti i seckati neposredno pred pripremanjenje.

 

3. Ako voće i povrće imate u svom vrtu, berite ga neposredno pred preradu, a ne ranije. Stajanjem gubi na kvalitetu i brže se kvari.

 

4. I namirnice i posuđe koje se koriste prilikom pripremanja zimnice moraju da budu besprekorno čisti, a ruke oprane pre početka svake nove faze rada. 
5. Najbolje je da se posuđe, tegle i boce za zimnicu dobro isperu čistom toplom vodom, a zatim ostave da se ocede i osuše. Ako se brišu krpom ona mora da bude sasvim suva, čista i ispeglana.

 

6. Za ukuvavanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nerđajućeg čelika.7. Zapušač za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba iskuvati pre upotrebe.

 

8. Ako boce s paradajzom zatvarate prirodnim crevom, povežite ih odozgo i komadom hartije ili krpice, jer neki insekti i miševi rado grickaju crevo.

 

9. Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i belanceta. Belance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrstasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slepe preko grlića boce. Kada se belance osuši, boca je hermetički zatvorena.

 10. Dvostruko stavljen celofan najbolje je sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom.

 

11. Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrebi čisto vinsko sirće i esencija.

 

12. Ako već koristite konzervans – natrijum-benzoat, računajte da je kesica od 5 grama dovoljna za pet kilograma voća ili povrća. Više konzervansa se ne preporučuje.13. Zimnicu treba čuvati u suvoj, provetranoj i prohladnoj prostoriji, u kojoj zimi voda ne mrzne. Dobo je da se prozori pokriju tako da unutra bude mračno. Zimi ostavu treba provetravati jednom nedeljno, najbolje oko podneva.

 

14. Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se da na površinu pekmeza i mermelade stavi sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimentara.

 

15. Na sve tegle i boce treba staviti nalepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste ziminice kao što su slatko i pekmez, mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.
 Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>