Ostalo

Smeno

Spremite ajvar od čiste paprike! Najbolja zimnica! (RECEPT)

Starinski recept! Najbolja zimnica! Spremite ajvar od čiste paprike i bićete oduševljeni njegovim puterastim ukusom. Toliko je dobar da ćete poželeti da ga odmah "kusate" kašikom!

Spremite ajvar od čiste paprike! Najbolja zimnica! (RECEPT) Screenshoot/Youtube
Potrebno:

60 kilograma mesnate crvene paprike
3 litra zejtina
400g soli
100 ml esencije

Po izboru i po ukusu:

ljuta paprika
biber


 

Crno bela torta! (VIDEO RECEPT)
Priprema:


Papriku ispeći i kako koja je gotova stavljajte je u kesu ili još bolje džak, pa zatvorite. Tako dok ne završite sa celom količinom.

Paprika bi trebalao da se ovako hladi nekoliko sati. Nakon toga je ljuštite i čistite od semena, a zatim prebacite u pleteni džak i ostavite da se cedi preko noći.

Sutradan papriku sameljite. Velika šerpa ili lonac treba da se zagreva na šporetu sa litrom ulja, zatim sipate mlevenu papriku i mešate sve vreme dok se upržava. (ostavite oko pola kilograma mlevene paprike sa strane) Dodajte so, možete i po svom ukusu, a ne koliko piše u receptu. 

Dok se ajvar krčka povremeno dolivajte još ulja, dok sve ne utrošite ili dok se vama ne bude dopala tekstura. Od prilike se ovakav ajvar kuva od 3 do 4 sata, što vi tokom mešanja možete proceniti i sami.

Desetak minuta pred kraj kuvanja u ono pola kilograma mlevene paprike što ste ostavili sa strane, dodajte esenciju, dobro promešajte pa dodajte u ajvar koji se kuva i dobro promešajte..

Ako želite da dodate ljutu papriku, to činite na pola kuvanja i najbolje je da i ona bude pečena, oljuštena i samlevena. Kada sklonite ajvar sa šporeta dodajte biber po vašem ukusu ako želite.

Sipajte ajvar u sterilisane tegle, zatvarajte dok je još vruć i svaku teglu odmah okrećite naopačke na par minuta. Nakon toga odložite tegle na neko hladno i mračno mesto.


Napomena: Količinu svega prepolovite ukoliko vam se čini da je ovo mnogo. Ali verujte da je toliko dobar da će se sigurno pojesti.

Prijatno!


Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Olja Marković

Povezane vesti:


>