Zdravlje

Ljubav

Korona virus i opadanje kose! Šta je telogen effluvium i kako se leči!

Korona virus i opadanje kose! Veza između korona virusa i gubitka kose deluje samo na prvi pogled neočekivana, kažu stručnjaci. Šta je telogen effluvium i kako se leči!

Korona virus i opadanje kose! Šta je telogen effluvium i kako se leči! Svet PlusMada je COVID-19, pre svega, respiratorna bolest, lekari mnogih drugih specijalnosti zabrinuti su zbog mnoštva simptoma i tegoba koji se javljaju u drugim sistemima u telu.

Otud i nastajanje baza sa podacima pacijenata kod kojih se javljaju takvi simptomi, a jedna od njih je i Dermatološki registar COVID-19. U njemu je već zabeleženo 1000 slučajeva iz 38 zemalja sa raznim kožnim problemima. Među njima je i sve više onih koji se žale na opadanje kose posle oporavka od osnovne bolesti.

"Ovakve posledice nastaju posle teškog fiziološkog stresa koji prekida normalan ciklus rasta vlasi. Ovo stanje se zove telogen effluvijum i može biti izazvano različitim bolestima kao što su malarija ili tuberkuloza", objašnjava dr Ameš Adalja, iz Centra Džon Hopkins iz Merilenda.

 

Kuća u kojoj se uzgaja bosiljak ne može da bude siromašna!

Ovde, dakle, nije reč o uobičajenim stresnim situacijama kakve doživljavamo svakog dana. U pitanju je jak fiziološki stres, koji može biti izazvan i teškom operacijom ili masivnom infekcijom. Slično se može desiti i nakon ozbiljnih psiholoških stresova zbog dramatičnih događaja ili gubitka bliske osobe. Očigledno je da COVID-19 spada u kategoriju teških bolesti, a uz dugotrajnu visoku temperaturu i otpuštanje visokih doza hormona stresa - kortizola, jasno je da će sve to imati uticaja na strukturu kose. Uz to, čitava situacija izazvana korona virusom, kao što su finansijska opterećenja, gubitak dragih osoba i briga za decu, dodatno pojačava stres iznad svih uobičajenih granica.

Telogen effluvium može potrajati i do šest meseci. Osim što treba da pokažu veliko strpljenje, pacijenti mogu i da primene rastvor minoksidila koji će podstaći ponovni rast kose. 


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa i srećna

Povezane vesti:


>