Ostalo

Smeno

Domaći sir sa tucanom ljutom paprikom i začinima! (RECEPT)

Domaći sir sa tucanom ljutom paprikom i začinima! Umesto ljute paprike, može se začinjavati i biberom, origanom, ruzmarinom, mlevenim ćumurom od bukovog drveta, mlevenim kimom i tako dalje, po ukusu i trenutnom raspoloženju. 

Domaći sir sa tucanom ljutom paprikom i začinima! (RECEPT) Screenshoot/YoutubeKarakteristika ovog sira je da, za mesec dana stajanja u salamuri, dobija ukus zrelog belog sira, a da ne bude kiseo. Može se koristiti već posle sedam dana boravka u salamuri.

Potrebno:

5 litara pasterizovano kravlje mleko (2,8 % m.m.)
po uputstvu sirilo/maja
20 g tucana ljuta paprika
10 g mlevena ljuta paprika
po ukusu kuhinjska so


 

Preukusna večera na brzinu! Pikantna tunižanska Šakšuka! (RECEPT)Priprema:


Podgrejati pasterizovano mleko da bude mlako. Skinuti posudu sa štednjaka. U mlako mleko sipati sirilo/maju, u količini kako je napisano u uputstvu za upotrebu. Promešati i ostaviti 3/4 sata da se oblikuje gruš. Zatim iseći gruš tankim drvenim štapićem, uzduž i popreko, na kocke veličine 1x1 cm. Blago promešati drvenom varjačom i ostaviti da stoji još pola sata.


U cediljku postaviti gušće tkano tanko laneno/pamučno platno ili dva sloja pamučne gaze. Cediljku staviti na lonac zapremine 5 litara.

Šupljikavom kašikom zahvatati gruš i polako ga sipati u cediljku. Pustiti da se jedan sat cedi surutka. Potom, drvenom varjačom lagano promešati gruš, svejednako dodajući željenu količinu začina ili mešavine začina.

Od platna oblikovati vreću sa grušem i obesiti je na štap. Ispod postaviti posudu u koju će, samopresovanjem gruša, kapati ostatak surutke sledećih šest sati.

Zatim, vreću sa grušem (koji se sada naziva gruda), neotvorenu, postaviti u šupljikav kalup (postavljen iznad pogodne posude) i opteretiti širokim tegom mase 2,5 kg. Tako neka stoji sledećih dvanaest sati. (Ukoliko se želi dobiti suvlji sir, tada se, povremeno, rukom pritisne postavljeni teg.)


Sledećeg dana skinite teg sa sira, izvadite ga iz kalupa i odmotajte platno. Sir isecite na kriške, složite ih u posudu, soleći krupnom solju svaki red. Posoljeni sir prelijte prethodno kratko prokuvanom i ohlađenom surutkom.


Sačuvajte preostalu surutku i koristite je svaki dan kao ohlađeni, okrepljujući, proteinsko-mineralno-vitaminski napitak.


Svake sedmice odlijte tečnost iz sira i nalijte novu, prethodno prokuvanu, ohlađenu salamuru sa 10 % kuhinjske soli. Sir neka zri prema potrebi.


Randman/prinos sira, od 5 litara mleka, kreće se u rasponu od 715-850 g, što zavisi od dužine zrenja i mase tega tokom presovanja.

Posluživanje:

Ovaj sir služi se kao sveža gruda pomešana sa pavlakom (kao namaz na hleb) ili kao pita sa sirom. Zreliji sir se seče na kocke i služi kao hladno predjelo na ovalu sa suhomesnatim đakonijama.

Prijatno! 

Još recepata možete pogledati OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: Coolinarika

Povezane vesti:


>