Ostalo

Sme�no

Komplet lepinja! Tajni recept specijaliteta!

Komplet lepinja! Tajni recept specijaliteta iz zapadne Srbije! Teško da je niste bar jednom u životu probali, a sada je pravi trenutak da je i sami napravite!

Komplet lepinja! Tajni recept specijaliteta! Screenshoot/YoutubeNajbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora. Recept ovog specijaliteta se dugo čuvao u tajnosti.

U tim krajevima komplet lepinja je poznata i kao “lepinja sa sve”. Taj naziv je ponela još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije po tome što su mastori, koji su je najčešće jeli, stalno slali decu da im kupe lepinje sa jajima, kajmakom i pretopom, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu- “lepinja sa sve.”


Za komplet lepinju vam je potrebno:

sveža lepinja
stari kajmak
jaje
pretop


 

Recept za posne kiflice! Hrskave i uskusne, takozvane - siromaškice!

Priprema:

1.Pretop

Pretop ili moča se smatra najbitinijim sastojkom komplet lepinje. Možete ga dobiti tako što ćete pokupiti mast posle pečenja jagnjetine i praseta. Tu mast pomešajte i ostavite je da se ohladi. Što se pretop bude više hladio, primetićete da se mast odvaja nagore, a da želatin, tamno mrke boje, ostaje na dnu.

2.Komplet lepinja

Pre svega lepinja, koju ste namenili za ovaj specijalitet treba da ima oblik posude, dakle da joj donji deo bude šupalj i da je okružen bočnim stranama, a gornji da bude neka vrsta poklopca. Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.

Gornji deo lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta.
 

Puter krem! Najbolji za ukrašavanje torti i kolača! (RECEPT)

Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrejanim pretopom.

Služite je uz jogurt ili kiselo mleko.

Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.

Prijatno!

Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Opanak

Povezane vesti:


>