Lepota

Ljubav & Sex

Kako nastaju fleke od sunca, kako ih sprečiti ili lečiti?!

Kako nastaju fleke od sunca, kako ih sprečiti ili lečiti?!  Većina žena sa naših prostora kao suvenir sa letovanja doneće različite promene u estetskom izgledu kože.

Kako nastaju fleke od sunca, kako ih sprečiti ili lečiti?! Screenshoot/YoutubeSvako na sunce reaguje drugačije, u zavisnosti od odbrambene moći kože, ali ono što je zajedničko za sve je definitivno činjenica da sunčanje ubrzava proces starenja i izaziva fotostarenje kože. Takođe, osobe koje nisu dovoljno štitile kožu tokom sunčanja mogu osetiti posledice u vidu akni, koje se nazivaju i oktobarske akne.

Još jedan od učestalih problema, koji u velikoj meri može uticati na estetski izgled, svakako su promene poput pega i fleka od sunčanja, odnosno hiperpigmentacija kože. Ovde će ukratko biti reči o tome šta su hiperpigmentacije, kako nastaju i koje alternativne oblike preparata možete koristiti da bi ste ih se uspešno rešili.
 

Frizure za 2020. godinu! Dužina, boja i još po nešto!


ŠTA JE HIPERPIGMENTACIJA KOŽE?

Boja kože zavisi od količine pigmenta melanina u koži koji se sintetiše u karakterističnim ćelijama melanocitima. Hiperpigmentacija nastaje usled pojačanog, neravnomernog stvaranje pigmenta melanina u koži i može biti prouzrokovana različitim faktorima, put promena u hormonskom statusu, lošim kozmetičkim preparatima, UV zračenjem ili kontaktom sa ugljem, asfaltom, naftom ili mašinskim uljem.

Prilikom izlaganja kože UV zracima može doći do hiperprodukcije pigmenta melanina na pojedinim mestima na koži i stvaranja pega i fleka. Ovo se dešava na mestima na koži gde su melanociti aktivniji i osetljiviji na delovanje UV zračenja od okolnih melanocita. Češće se dešava kod osoba svetlije puti, osetljivih prilikom izlaganja sunčevom zračenju.


KAKO SPREČITI STVARANJE PEGA I FLEKA OD SUNCA?

Da ne bi došlo do stvaranja fleka na koži prilikom sunčanja neophodno je:

* iz upotrebe izbaciti fotosenzitivne lekove poput tetraciklina i oralnih kontraceptiva

* sa kože ukloniti šminku i parfeme

* ni slučajno ne nanositi kozmetičke preparate koji sadrže sirovine koje dovode do fotoalergijske reakcije poput mirisnih materija, citrusnih eteričnih ulja, antibakterijskih supstanci ili određenih supstanci u preparatima za zaštitu od sunca, kao što su estri para-amino-benzojeve kiseline.


* obavezno koristiti antisolarne preparate sa visokim SPF

* obavezno koristiti preparate bogate antioksidansima.

 

Moda: Pravila dobrog stajlinga za žene u 50-im godinama!
 

KAKO UKLONITI (IZBELITI) PEGE I FLEKE OD SUNCA?

Pre svega, da napomenem da pege i fleke na koži zahtevaju posvećenost i da njihovo ukljanjanje nije baš uvek najuspešnije, ali evo nekih od predloga sa kojima možete pokušati.

Ove tretmane najbolje je primenjivati na jesen, odnosno neposredno nakon sunčanja.

Osim agresivnih kozmetičkih preparata za izbeljivanje kože, uklanjanje neravnomerne pigmentacije se može postići i tretmanima koji podrazumevaju otklanjanje površinskog sloja kože, poput pilinga, dermoabrazije, krioterapije ili lasera.

Takođe, tu su i narodni, prirodni recepti od biljaka za koje je poznato da imaju izbeljujuće delovanje na kožu. Tradicionalni, narodni preparati za izbeljivanje jako sporo deluju i bitno je biti veoma uporan u njihovom korišćenju.
 

Jagode za zdravu kožu! Iskoristite ih u svrhu lepote!

LIMUN

Limun izbeljuje kosu, tamne pege i fleke na koži, ali se mora primenjivati redovno. Ipak, treba biti oprezan sa limunom u letnjim mesecima, jer će redovna upotreba limuna dovesti do veće osetljivosti kože na sunce. Takođe, upotreba čistog limuna na koži moze dovesti do neprijatnog peckanja, pa je potrebno sok limuna pomešati sa medom i onda aplikovati u vidu maske. A ako želite jednostavniju varijantu za uklanjanje pega i fleka, onda jednostavno nekoliko kapi limunovog soka nanesite na vrh štapića za uši, pa aplikujte direktno na hiperpigmentaciju. Ostavite da deluje nekoliko minuta, pa isperite.


PERŠUN

Peršun je biljka koja ima sposobnost da ublaži tamne mrlje na koži. Losion sa peršunom za izbeljivanje pega i fleka možete pripremiti na sledeci nacin:

U 2 dl obične vode kuvati 25 gr svežeg lista peršuna dok ne provri. Sklonite sa vatre, poklopite, sačekajte da se ohladi, a zatim procedite. U ovu tečnost zatim dodajte 3 dl mineralne vode koju ste predhodno ostavili da izvetri. Nakon toga prespite u staklenu flašicu i čuvajte u frižideru. Ovaj losion koristite svakodnevno za tamponiranje ili pranje kože sa pegama i flekama. Pege ce pre svega da izblede, a posle duže upotrebe i da nestanu.

 

Nedostatak bikarbonata: Soda bikarbona - višestruka primena!

KROMPIR

Sok od krompira sadrži enzim koji posvetljuje kožu. Kod kože lica sa pegama i flekama nastalim od izlaganja suncu pomaže sledeća maska: krompir narendati, dodati nekoliko kapi maslinovog ulja, kašiku svežeg mleka i mekinje. Sve dobro mešati dok se ne dobije kaša. Naneti na lice i držati 20 minuta. Masku skinuti i isprati lice toplom vodom, a nakon toga protrljati surutkom ili kiselim mlekom.

Još tekstova o nezi i lepoti možete pročitati OVDE.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/obojiživot.com

Povezane vesti:


>