Ostalo

Sme�no

Šta sve ubija spermu kod muškaraca

Stvari koje ubijaju spermu su svuda. Koncentracija, pokretljivost i broj spermatozoida, kao i njihova DNK struktura pod neprestanim je napadom hemikalija i predmeta iz naše okoline. Evo nekoliko primera.

Šta sve ubija spermu kod muškaraca



1. Fiskalni računi

Koliko vam puta uruče račun u ruku? Dok popijete kafu, sipate benzin, kupite pecivo, odete u bioskop, prodavnicu... Transakcije su beskonačne. Problem je u tome što je 40 posto računa presvučeno hemikalijom bisfenol-A (BPA) koja ometa rad hormona i povezuje se sa srčanim bolestima. Muškarci koji u urinu imaju veći nivo BPA imaju i manji broj spermatozoida i slabiji kvalitet sperme nego muškarci sa nižim nivoom spermatozoida.

Zaštite se: Račune koje želite da sačuvate ne stavljajte u novčanik zajedno sa novcem koji često dirate, niti u džepove. Čuvajte ih u posebnoj koverti. Osim toga, ne bacajte ih u papir za recikliranje jer će BPA kontaminirati nove proizvode.

2. Konzerve

Gotovo sve konzerve su obložene BPA premazom, a on prelazi u hranu. Kiseli sadržaj poput paradajza ili umaci posebno su puni BPA.

Zaštite se: Umesto konzervi izaberite svežu ili smrznutu hranu. Sos od paradajza kupujte u staklenoj ambalaži.

3. Igračke za seks

Vibratori i seksi igračke za muškarce sastavljne su od plastike i ispuštaju ftalate, koji omekšavaju plastiku, a povezuju se sa rakom, alergijama, urođenim manama i neplodnošću.

Zaštite se: Okrenite se ljudskom telu.

4. Sredstva za kupanje

Ftalati se nalaze plastičnim bočicama mirisnih pena, šampona, sredstvima za čišćenje i plastičnim zavesama za tuš. A toplina koja nastaje pri tuširanju olakšava njihovo isparavanje.

Zaštite se: Koristite jednostavne sapune za bebe ili one iz ekološke proizvodnje. Izbegavajte sredstva koja sadrže mirise. I investirajte u kvalitetnu zavesu za tuširanje.

5. Pesticidi

Pesticidi ubijaju štetočine, ali truju i nas.

Zaštite se: Pomaže ako uvek pod jakim mlazom isperete plodove. No, kako su pesticidi i ispod kore, kad je god moguće jedite voće i povrće koje je gajeno prirodnim putem

6. Ugrejana automobilska sedišta

Luksuzni automobili imaju ugrađeno grejanje za sedište. A sve su češći i oni koji zagrevaju različite presvlake. Ali, ovaj luksuz, baš kao i duge vruće kupke mogu smanjiti broj spermatozoida.

Zaštite se: Ovde je problem direktna vrućina. Umesto toga, uključite grejanje u automobilu i neka topao vazduh cirkuliše po vašim kolima.





Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>