Ostalo

Sme�no

Međunarodni dan žena: Žene su dragocenije od muškaraca! Evo zašto!

Danas se proslavlja međunarodni dan žena! Žene su dragocenije od muškaraca! Evo zašto se usuđujemo da ovo kažemo!

Međunarodni dan žena: Žene su dragocenije od muškaraca! Evo zašto! Svet Plus




Žene su dragocenije od muškaraca. Zašto se usuđujemo ovo da kažemo? Jer na svetu ima manje žena nego muškaraca. Razlika i nije tako velika – za svakih 100 žena postoji 101 muškarac na svetu. Ovaj aproksimativni odnos je važeći za većinu zemalja sveta, uz neke izuzetke – Ujedinjeni arapski emirati i Katar imaju mnogo više muškaraca nego žena, na primer, dok neke evropske zemlje, poput Estonije, Letonije, Litvanije i Ukrajine imaju mnogo više žena.

Da li ste znali da simbol koji se ponekad koristi kako bi se označio ženski pol (♀) , je takođe i simbol planete Venera i rimske boginje Venere? Trebalo bi da prestavlja ručno ogledalo. Nije ni čudno to što su žene lepši pol!



Da li ste znali da je Novi Zeland bilo prva zemlja modernog doba koja je  dala ženama pravo da glasaju 1893. godine?

Da li ste znali da su se prve proslave međunarodnog Dana žena zapravo desile 19. marta? Prvi put da je Dan žena proslavljen 8. marta se dogodilo tek 1914. godine – godine u kojoj je počeo Prvi svetski rat.

Prema istraživanjima nekih humanitarnih organizacija, žene proizvode oko polovine hrane na svetu, ali zapravo u posedu imaju svega jedan procenat obradivog zemljišta sveta.

Dan žena je državni praznik u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji, Mongoliji, Kazahstanu, Azarbejdžanu, Jermeniji, Turkmenistanu, Ugandi, Vijetnamu, Tadžikistanu i na Kubi.
 

Prva aplikacija za udomljavanje i potragu za izgubljenim ljubimcima!





Kina, Madagaskar i Nepal specifični su po tome što je kod njih ovo nacionalni praznik samo za žene, muškarci normalno rade.

Srbija, Hrvatska, Čile, Kameron, Bugarska i BiH ovaj dan ujedno proslavljaju i kao Dan majki, ali nije neradan.

U Mozambiku se Dan žena proslavlja 7. marta, kao znak sećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsednika te države Žozine Mašel, 1971. godine.

- U Južnoafričkoj republici, Dan žena se obeležava 9. avgusta, u znak sećanja na 1956. godinu, kada je nekoliko hiljada žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>