Zdravlje

Ljubav

Dvadeset namirnica za žene starije od 40 godina!

Dvadeset namirnica za žene starije od 40 godina! Kako stariš, metabolizam ti se usporava, počinješ gubiti mišićnu masu, a nivo hormona se menja, što povećava šanse za nakupljanje stomačnih masnih naslaga. Srećom, postoje stvari koje možeš učiniti da povećaš sagorevanje masti i smanjiš rizik od bolesti.

Dvadeset namirnica za žene starije od 40 godina! Svet Plus



Osim redovnog vežbanja, konzumiranja hrane bogate antioksidansima može ti pomoći suzbiti glad i želju za slatkim istovremeno poboljšavajući tvoje celokupno zdravlje. 

Doktorka Sarah Mirkin, autorka knjige Fill Your Plate, Lose The Weight, 21-dnevnog plana mršavljenja za žene starije od 40 godina, za Prevention je nabrojala svoje omiljene namirnice za žene starije od 40 godina. 

Od tamne čokolade, lososa do avokada, mnoge od ovih namirnica koje vraćaju mladost možda već i jesu na tvojoj prehrambenoj listi. Semenke lana, izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne masti za oštar um i zdravo srce, a zato što su bogate i vlaknima, izvrsne su za tvoja creva. Biraj one koje su samlevene ili ih usitni sama pošto telo bolje apsorbuje sastojke iz usitnjenih lanenih semenaka, a osim toga, one se i lakše vare. 

"Kako stariš, važno je jesti pravu hranu koja će održavati zdravlje tvojih creva", kaže Mirkin. 

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće može biti dobar saveznik ako želiš smršati, obzirom da upravo on stabilizuje visinu šećera u krvi i suzbija želju za slatkim.
 
Natalie Jill, kreatorka Fit after 40 DVD-a, preporučuje konzumiranje nefiltriranog jabukovog sirća sa malo vode ili njegovo dodavanje domaćim salatama, supama i umacima. 

"Sirovo jabukovo sirće, odlično je za pomoć u regulisanju krvnog pritiska i dijabetesa, pomaže i u gubitku masti, a odlična vest je i da ti je za to potrebna samo mala količina njega“, napominje Jill u svojoj knjizi Aging In Reverse. 
 

Gusta i jaka kosa! Hrana od koje kosa brže raste!





Divlji losos, masna riba, poput lososa, bogata je omega-3 i dobar je izvor proteina. Isprobaj ga sa receptom u kojem dolazi i avokado i lisnato zeleno povrće i napravite savršenu večeru. 

"Losos nije samo ukusan, već će učiniti i da tvoja koža sjaji, smanjiće rizik od bolesti i čak obuzdati glad", kaže Mirkin.

Avokado 

Avokado je izvrsna superhrana za žene starije od 40 godina iz više razloga. Prepun zdravih masti, avokado može pomoći održavanju tvoje kože zdravom i bez bora, može nahraniti tvoju kosu i pomoći pri snižavanju krvnog pritiska zahvaljujući udelu kalijuma. 

"Iako je avokado pun masnoće, to su zdrave masnoće koje su povezane s gubitkom kilograma", kaže Mirkin.

Potočarka 

Ubaci u svoju sledeću salatu ovu zdravu namirnicu koja će ti pomoći održati kožu glatkom i mladom. Potočarka je "puna vode, CX vitamina, A vitamina i antioksidansa koji ubijaju slobodne radikale kako bi ti pomogli da izbegneš bore s godinama", kaže Mirkin.  

Orašasti plodovi 

Orašasti plodovi odlična su namirnica za grickanje ako pokušavaš smršati, jer sadrže mnogo vlakana i zdravih masti i proteina, ali oni "pomažu i u prevenciji dijabetesa i srčanih bolesti, kao i većine hroničnih bolesti ", kaže Mirkin.

Kiseli kupus 

Što se tiče probiotika, fermentirani proizvodi poput kiselog kupusa se smatraju probiotičkom hranom, a česta konzumacija fermentirane hrane ima pozitivan uticaj na raspoloženje, piše Health. 

Kiseljenje povrća star je, ali proveren način spravljanja zdrave zimnice, a kiseliti, između ostaloga, možeš i – cveklu, krastavce, papriku, šargarepu i luk.

Tamna čokolada 

Iako čokolada možda nije namirnica za koju si mislila da je dobra za tebe, pogotovo nakon četrdesete godine, ovde je reč o tamnoj.  Mirkin napominje kako je "tamna čokolada bogata flavonolima koji štite tvoje srce, smanjuju rizik od dijabetesa, snižavaju krvni pritisak i pomažu u održavanju mladosti kože povećavajući protok krvi."

Tamnozeleno lisnato povrće 

Tamnozeleno lisnato povrće odlično je za oštrinu uma nakon četrdesete. "Tamno lisnato povrće poput špinata i kelja sadrži velike količine vitamina K, luteina, folata, kalcija i beta karotena koji mogu poboljšati tvoju memoriju", navodi Mirkin.

Bobičasto voće 

Maline, jagode, kupine i borovnice sadrže antioksidanse koji se nazivaju polifenoli, a za koje je otkriveno da smanjuju upalu u celom telu. Bobičasto voće riznica su bioaktivnih nutrijenata koji štite kolagen, važnu gradivnu komponentu kostiju, mišića, tetiva i zglobova, prenosi Health, a Mirkin za Prevention navodi kako, "tamna pigmentacija i bogata boja znače da bobice sadrže antioksidante i fitokemikalije."



Beli luk je čudo!

Beli luk je ozbiljno 'wellness čudo', posebno za žene starije od 40 godina. 

„Studije pokazuju da je beli luk bogat hranjivim stvarima i da ima vrlo malo kalorija, a hrani dodaje neodoljivi ukus i miris ", kaže Mirkin.

Beli luk, crveni luk, kozjak – svi oni donose aromatično osvježenje u jela koja spremaš. Jedno istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition sugeriše da dijeta s lukom može pomoći u smanjenju rizika od bolesti. 

Grčki jogurt 

Grčki jogurt sadrži više proteina i gušće je konzistencije od ostalih jogurta, tako da je savršen međuobrok za energiju. Uz to, aktivne kulture koje sadrži  dobre su za zdravlje creva.  

Jaja su pravi multitasker 

Jaja su glavni prehrambeni 'multitasker.' Ona sadrže vitamin D, koji je ključan za zdravlje kostiju i prevenciju bolesti, holin za poboljšanje rada jetre i belančevine, za očuvanje mišića. 

Mirkin predlaže da za zdravi doručak skuvaš jedno jaje i tri belanca. 

"Visoki udio masti i belančevina, kao i nedostatak ugljenih hidrata i šećera u jajima čine ih odličnim izborom za žene starije od 40 godina", kaže Mirkin.

Origano 

Ova moćna zelena biljka može ti pomoći u zaštiti od velikog broja ozbiljnih zdravstvenih stanja. "Origano je bogat antioksidansima koji se bore protiv oštećenja slobodnih radikala i zaštitit će te od karcinoma i drugih većih bolesti", kaže Mirkin. Zato, pospi ovu bilju na sve, od salate do testenine.
 

Regenerator za kosu: Pravilno korišćenje! Da teme ne bude masno!

Teretana?! Evo koliko kalorija trošite obavljajući kućne poslove!




Đumbir 

Samo jedna kašičica đumbira nedeljno može poboljšati rad tvojih arterija, kaže Mirkin. Ako si sklona problemima sa stomakom, uvek imaj đumbir pri ruci jer upravo je on izvrsno prirodno sredstvo protiv mučninu i druge probavne tegobe. 

Šargarepa

Šargarepa je prepuna beta karotena koji se pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže u zaštiti očiju od oštećenja i podupire imunitet. 

"Ako se nalaziš u 40-ima važnije je nego ikad jesti više hrane bogate vitaminom A, poput šargarepe", navodi Mirkin. 

Šargarepa je takođe bogata kalijumom koji je odličan za stabilizaciju krvnog pritiska, vlaknima za bolju probavu i vitaminom K za zdravlje kostiju.

Bosiljak 

Osim što pomaže u podizanju raspoloženja, bosiljak je odličan i kada su u pitanju tvoji zglobovi. Pun je polifenola, koji mogu umiriti bol od artritisa. Polifenoli mogu takođe pomoći i u zaštiti jetre, mozga i srca, rekao je Mirkin.

Mahunarke 

Jedna dnevna porcija mahunarki može smanjiti rizik od srčanog udara za gotovo 40 posto. Pasulj, grašak, sočivo, kikiriki i slanutak odlični su izvori i vlakana i biljnih belančevina za stabilizaciju šećera u krvi. Oni takođe pomažu negovati zdrav mikrobiom (mikroorganizme koji žive u telu).

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: miss7zdrava.24sata.hr

Povezane vesti:


>