Ostalo

Sme�no

Savršeno pečenje iz rerne! Sočno i ukusno meso na vašem tanjiru!

Savršeno pečenje iz rerne! Sočno i ukusno meso na vašem tanjiru! Pečenje bilo kod mesa u rerni nije toliko komplokovano, sve što treba da znate je nekoliko saveta i vaše meso će biti sočno i ukusno.

Savršeno pečenje iz rerne! Sočno i ukusno meso na vašem tanjiru! Svet Plus



Važnost marinade ili paca

Meso koje spremate nekoliko sati ranije posolite, a najbolje ga je ostaviti da odstoji preko noći. Ako želite možete ga staviti i u neku marinadu ili pac.

Po pravilu računajte da vam po kili mesa, pogotovo kada je reč o većim i debljim komadima mesa, treba sat vremena pečenja, na temperaturi od 200-220°C. Ne idite pri pečenju ispod te temperature, osim u retkim slučajevima, jer bi vam meso u sredini ili pri kostima moglo ostati sirooi i žilavo.

Pećnicu ugrejte na maksimum i meso ostavite 10-20 minuta, zavisi  od vrste mesa, da se zapeče. Nemojte dopustiti da vam zagori, želite postići samo da mu se zatvore pore i da se kasnijim povećanjem temperature u mesu, meso peče, ali da pritom zadrži i svoje sokove.
 

Fantastična orah - karamel torta! (RECEPT)





Pečenje u otvorenom ili zatvorenom pekaču

Sokove ćete lakše zadržati i dobiti mekano pečenje  ako ga pečete u posudi s poklopcem. Takvo pečenje omogućava da sok iz mesa ne isparava, nego se zadržava u posudi i tokom pečenja i dalje vlaži meso, što delomično podseća na sistem pečenja pod pekom. I kod takvog pečenja ipak ga povremeno proverite, pa po potrebi prelijte vodom, temeljcem, po želji i pivom.

Pečenje koje pečete otkriveno, proveravajte češće i dodajte vodu, premazujte masnoćom koje je pustilo ili dodatnom masnoćom da se ne bi isušilo ili izgorelo. Međutim, ono što nikako ne smete da radite je da bockate meso, ili ga sečete jer na taj način sokovi izlaze iz mesa, a onda će pečenje biti suvo i drvenasto.
 

Najmoćniji lek na svetu!





Savršena praseća butkica i rebarca

Komade prasetine posoliti i utrljati so sa svih strana i postaviti tako da kožica bude okrenuta na gore. U peka pekač sipati oko 30 mililitara vode. Komad praseta preliti sa 30 grama rastopljene masti.

Peći na 250 stepeni Celzijusa u prethodno zagrejanoj rerni.

Dužina trajanja zavisi od težine komada mesa i računa se 1kg = 1 h pečenja + još 10 minuta kada se otklopi i pusti da se kožica jače zapeče.

Ukoliko je prase starije onda se na početku i u nekoliko navrata tokom pečenja prase prelije pivom kako bi kožica bila elastičnija i ukusnija.


Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Aska ženski magazin

Povezane vesti:


>